Lite eftertanke

Vi är med delar av kommunledningen i Finland och besöker Vasa. Även här hade de imorse nåtts av ”nyheten” om Holmlund och att han skulle ha kallat en reporter för ungjävel. Nyheten har det senaste dygnet spridits som en löpeld, lokalt, regionalt, nationellt och uppenbarligen även internationellt.

Bara för att senare visa sig vara falskt.

Någon som skickat fejkat mail i Lennart Holmlunds namn. Varför kan man ju bara spekulera i. Det här är oerhört allvarligt, och ett problem som tydligen bara blir större och större. Falska mail, falska användare, falska kommentarer etc etc etc. Det blir allt vanligare, och jag tillhör en stor skara som sedan några år helt sonika slutat läsa kommentarer på vissa tidningssidor. Det är ganska meningslöst eftersom det lika gärna kan vara en och samma individ som sitter och skriver hatkommentarer men får det att se ut som att det är en stor samling människor. Fick förövrigt höra av Holmlund att det i den omtalade knarkdebatten på hans blogg även kommit in kommentarer till honom, med mitt eget namn som avsändare. Trots att jag inte skrivit några sådana kommentarer.

Det här är ett stort problem, och riskerar bara att bli än värre. Men det är nog nyttigt att folk inser hur lätt det är att luras på nätet.

Bra om Holmlund polisanmäler det hela. För det är fullständigt åt skogen.

Jag hoppas att det här leder till eftertanke i många led: hos massmedia som var snabba att sprida den falska nyheten, men även hos alla andra som kom i kontakt med hela historien. Utgick man omedelbart från att det var sant? Hur kommer man att agera nästa gång det kommer något sensationellt? Bättre att tänka igenom både en och två gånger, innan man med en ryggmärgsreflex sällar sig till den upprörda skaran som fördömer, kritiserar eller för något vidare utan att veta hur det ligger till.

Aldrig fel med lite eftertanke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *