Dagens lästips!

I dagens VK på debattsidan, så tar flera kända Umeåprofiler, tillika företrädare för besöksnäringen mm,  och berättar konsekvenserna om vad som händer om de rödgröna partierna vinner valet. De beskriver hur många kommer att tvingas avskeda personal om S, V. MP och FI får igenom sina förslag om fördubblad moms på restaurangmat och fördubblade arbetsgivaravgifter för unga. Många unga kommer att bli avskedade, såväl på riksplanet som här i Umeå.

Bra att Anders Alfredsson på Allstar/Invito, Gunnar Bäckström på Hotel Uman, Mia Karlsson Jonsson på Rex, Petter Thylin på Tapas, Anna Larsson Nygatan 57, Skellefteå och Birgitta Wikström på Hotel Botnia tydligt markerar.

Vi närmar oss valet. Viktigt att debatten drar  igång på allvar. För det är verkligen allvar nu. Rösta på Nya Moderaterna eller något annat av Allianspartierna. För jobbens skull!

 

Dubbelstöten hotar jobben för unga människor

Många restaurangägare kommer att tvingas avskeda personal om hotet med den så kallade dubbelstöten – hotet om fördubblad moms på restaurangmat och fördubblade arbetsgivaravgifter för unga – förverkligas. Men konsekvenserna av dubbelstöten blir långt större än så.

Något av det bästa med våra jobb är att vi kan erbjuda unga människor jobb i en bransch som växer mer än alla andra. Vi ser hur människor, varav vissa aldrig tidigare haft ett arbete, utvecklas och växer med uppgiften.

Många lär sig att bli ansvarstagande och serviceinriktade individer. Vissa av dem stannar och utvecklas i branschen och kanske gör karriär i restaurangnäringen.

Andra tar med sig sina erfarenheter och söker sig vidare till en annan bransch. I ryggsäcken har de med sig erfarenheterna av att vara en del av en arbetsplats, att bemöta människor och att ta ansvar för sig själv och andra.

Det är ovärderliga egenskaper som vilken arbetsgivare som helst efterfrågar. Och ovärderliga erfarenheter för den unga individ som vill försäkra sig om att inte hamna i utanförskap och arbetslöshet.

Besöksnäringen, där restaurangnäringen är en viktig del, utgör en av de viktigaste tillväxtnäringarna.

Och den växer stadigt tack vare de förbättrade förutsättningarna som råder i dag. Det är här som alltfler jobb skapas

I dag är det samma moms på köttbullen som rullas i våra restaurangkök som det är på den fabrikstillverkade köttbullen i butiken. För oss är det självklart att det ska vara så. För oss är det obegripligt att vi riskerar att bestraffas med en högre momssats för att vi anställer människor som serverar köttbullen.

Vi verkar i den bransch som fortfarande har de minsta marginalerna och de tuffaste förutsättningarna när man ska nyanställa eller investera i verksamheten.

Båda politiska blocken betonar vikten av att människor arbetar för att vi ska kunna bekosta vår välfärd, med ambitiösa mål inför 2020.

Men är det då verkligen rätt metod att dra undan mattan för de företagare som har möjlighet att skapa dessa arbeten?

 

Anders Alfredsson Allstar och Invito, Umeå

Gunnar Bäckström Hotel Uman, Umeå

Mia Karlsson-Jonsson Rex, Umeå

Anna Larsson Nygatan 57, Skellefteå

Petter Thylin Tapas, Umeå

Birgitta Wikström Hotel Botnia, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *