En miniräknare i julklapp till Petter Nilsson (sd)

Tiden går väldigt fort. Nu är vintern här och snart är det jul. Börjar man inte julhandla redan nu är det risk att man är där, 2 dagar före jul, och är helt stressad för att man inte hunnit köpa alla julklappar. Och så får man gå och trängas med en massa folk på olika butiker utan att hitta ngt billigt att köpa. Därför funderar jag på att redan nu gå och köpa en miniräknare till gruppledaren för Sverigedemokraterna i regionfullmäktige, eller ngn app för att lära sig att räkna, så att de åtminstone kan lägga fram budgetförslag där siffrorna går ihop.

Utifrån de utspel SD gör här i V-botten är det lätt att fatta att de försöker profilera sig som ett parti som vill lösa regionens ekonomiska utmaningar genom att lägga ner kultur, folkbildning och annat de anser vara flum för att kunna lägga pengarna på vård. Det är en viktig diskussion att ta, om det bara vore så att de förslag på besparingar som SD kommer med faktiskt gick till hälso- och sjukvård. Men inte ens det!

Idag har regionfullmäktige gjort mindre justeringar av regionens budget. Två förslag stod mot varandra: regionstyrelsens och Sverigedemokraternas. Som tidigare hävdar SD att fullmäktigeberedningarna för folkhälsa och demokrati inte behövs, så de ges 0 kr i deras förslag.

Det finns 3 sådana beredningar: en för umeåregionen, en för Södra Lappland och en för Skellefteå-Norsjöområdet, och deras uppdrag är att främja demokratin genom medborgardialoger och samverka med föreningar, kommuner och andra intressenter inom folkhälsoområdet för att fånga upp medborgaras behov av insatser och åtgärder inom folkhälsa. Demokratin är inte enbart att säga sin mening vart fjärde år genom valsedeln. Genom beredningarna kan politiken föra en kontinuerlig dialog med medborgarna under mellanvalsperioden för att kunna fånga upp synpunkter och göra medborgarna delaktiga även när det inte är valår.

I linje med sin auktoritära syn, så anser SD att beredningarnas uppdrag är flum. Därför föreslog Sverigedemokraterna idag i sitt förslag till justeringar av budgeten att 0 kronor skulle gå till beredingarna. Nåväl, det är en sak. Men då bör de föreslå vad dessa pengar ska gå till istället. I regionstyrelsens förslag föreslås en budget på 8,6 miljoner kr till regionfullmäktige, varav 96% går till beredningarnas arbete (se den blåa tabellen nedan). Sd föreslår istället lite mer till fullmäktige, nämligen 9 miljoner, varav 0 går till beredningarna (se den svartvita tabellen nedan). Så vart går de 8,25 miljonerna istället? Går de till vård? Nä.. de stannar i regionfullmäktige, fast beredningarna försvinner. Vi ska alltså ha nästan 9 miljoner för att finansiera fullmäktigemöten som bara kostar 350 tusen spänn!

A9E0E873-4343-4FD0-BBD2-60515F996CCD

5034006A-B4D9-4B3A-B147-88312C20CBC0

Man tar sig för pannan! Det går ju inte ihop! Det här är vad vi måste genomlida varenda gång regionfullmäktige samlas. Det är ju oseriöst förslag efter oseriöst förslag som skickas in av SD och som vi måste rösta ner. Skulle de läsa hadlingarna eller lära sig att räkna så skulle man åtminstone kunna föra en vettig diskussion. Det här är ju medborgarnas skattepegar det handlar om. Hur kan man lägga fram så slarviga förslag? Läser de ens sina egna budgetförslag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *