Läkare Rundblad om Ericsson: ”Jag fick en smiley i sms:et så han mår bra!”

Kvällens match finns det egentligen inte särskilt mycket att säga om. Skellefteå AIK gör en tillräckligt bra match för att ta tre poäng vilket tyder på bra karaktär i laget. Att motivera sig själva att ens ställa upp på en så oviktig match som kvällens måste vara svårt, även om ingen någonsin skulle medge det.

Man slog i alla fall nytt elitserierekord i antal trepoängare. AIK är nu uppe på 34 vinster under ordinarie matchtid – att jämföra med Färjestads tidigare rekord som låg på 33.

Bud Holloway hade läge att tangera/slå Tony Mårtenssons rekord på 50 assist under en säsong men det blev inga poäng för Bud i kväll och han ligger kvar på 49 assist. Fler chanser till poäng finns ännu med två matcher kvar att spela så att slå Mårtenssons rekord är långt ifrån otänkbart. Håkan Loobs rekord däremot – det blir lite svårare att nå. Håkan Loob gjorde makalösa 76 poäng på bara 36 matcher och det är svårslaget även med 55 grundseriematcher. Jag tror inte att Bud, som nu ligger på 68 poäng, kommer ikapp. Även ifall han lyckas med detta tycker jag att det blir näst intill löjligt att jämföra de två rekorden. Inte för att förringa Buds prestation!

ooo

Jimmie Ericsson klev av i första perioden och grinade riktigt illa. Det ska dock enligt lagläkare Karin Rundbald inte vara något som hotar lagkaptenens deltagande i slutspelet.

-Jag såg matchen på tv och har sms:at med Jimmie. Han hade ont men det är mycket bättre med honom nu så det ska inte vara något allvarligt. Jag fick en smiley i sms:et så han mår bra, säger Karin och fortsätter. Matte och Roffe är med på resan så de kommer kika på honom i morgon och han får känna sig för. Det är absolut ingenting som ska hindra honom från att vara med i slutspelet!

Hur ser planen ut för Erik Forssell? Får han spela något på lördag?

-Forre undersöktes i måndags och allt går enligt rehabplanen – till och med något bättre. Vi har som målsättning att ha honom klar för fullt matchande till slutspelet. Han är med på resan först och främst för att få träna med laget. Sen diskuterar vi ifall han får göra något byte på lördag men han kommer inte matchas för fullt.

Martin Lundberg fanns med i laguppställningen i afton men spelade ingenting. Hur är läget med honom?

-Det dök upp ett mindre problem. Han vilades på grund av en lättare mjukdelsskada men det är ingenting allvarligt heller, menar Karin Rundblad.

Skellefteå AIK befinner sig i ett sådant läge att man har råd att vila spelare med känningar och det är helt enkelt därför som man låter spelare vila lite nu och då. Det känns betryggande att man har huvudfokus på slutspelet och har haft det under en tid.

Gällande matchandet av laget i slutspelet är konkurrensen oerhört tuff. En spelare som ”Forre” känns ju som en given spelare om det inte hade varit för skadan. Ifall han hittar matchformen är det inget problem att placera in just Erik Forssell. Han kan spela med i stort sett vem som helst och göra det bra. Det svåra för Johansson och Wallson blir att bestämma vem i laget som får kliva åt sidan.

ooo

Kampen kring slutspelsstrecket

Brynäs vann och Gnaget förlorade ikväll vilket ger Brynäs lite andrum kring slutspelsstrecket. 6 poäng skiljer det nu men ifall Solna AIK vinner sina två återstående matcher samtidigt som Brynäs förlorar sina så blir det ändå stockholmarna som får spela kvartsfinal. På lördag gästar Brynäs just Solna AIK på Hovet. Där kommer man få se på känslor och säkert en hel del nerver!

 

Man väljer Brynäs eller Modo

Imorgon spelar Skellefteå AIK mot Rögle i Ängelholm. Av de 12 poäng som under säsongen delats ut mellan de två lagen har Rögle inte lyckats knipa en enda poäng. Detta är kanske inte så underligt med tanke på att AIK är elitseriens bästa, jämfört med Rögle som kommer att sluta på sista plats i tabellen med mindre än hälften så många poäng.

Holloway, Möller och Karlsson är bara några av AIK:s många heta spelare. Dessa tre har gjort minst en poäng per match de senaste fyra omgångarna. Känns oerhört tryggt, nu när det drar ihop sig till slutspel, att ha ett så formstarkt lag.

ooo

Johan Alm sade igår, då jag bad honom dela med sig av sina tankar kring den kommande matchen mot Rögle, att de inte skulle ta något för givet.
Något som jag däremot och säkert många med mig tar för givet är att Skellefteå AIK kommer få välja kvartsfinalsmotståndare först. Vare sig HV71, eller något annat lag för den delen, kommer att kunna göra något åt den saken.

Jag har grubblat lite på vilket lag AIK kommer att välja till kvartsfinalen och jag har för mig själv konstaterat att det kommer att bli ett av följande två lag. Brynäs, eller Modo. Brynäs tror jag nog är favoriten i kvarten då de går in i slutspelet med fantastiskt dåligt självförtroende och de har också haft en bedrövlig trend på slutet – inte minst med 9-1 förlusten mot Skellefteå AIK. Detta är ifall de i över huvud taget lyckas behålla sin slutspelsplats.

Ifall Brynäs av Gnaget petas ner på nionde plats så tror jag ärligt talat att Skellefteå AIK kommer välja Modo. Av 12 hittills utdelade poäng mellan Skellefteå AIK och Modo har seriesegrarna (ja, seriesegrarna) kammat hem samtliga 12 men ytterligare en match kvarstår. Den spelas hemma i Skellefteå och är den sista matchen innan uppehållet som föregår slutspelet.

Solna AIK har man också bra statistik mot i år, men utöver det enorma självförtroende de lär ta med sig till ett eventuellt slutspel så har de ett ess i rockärmen – nämligen Hovet. Få lag i Sverige har, under ett slutspel, så bra tryck som Solna AIK har på Hovet. Därför tror jag att Lasse Johansson och kompani väljer Modo ifall Brynäs inte håller fram till slutspel.

Ny seriefinal i Skellefteå Kraft Arena

Först vill jag skriva av mig lite irritation.

Adam Pettersson blev utvisad 2+10 min för checking to the head efter att en så kallad offensiv tackling (där puckförande spelare tacklar försvarande motståndare) tagit olyckligt mot huvudet på Brynässpelaren Simon Löf. Igår fick Adam Pettersson veta att han får tre matchers avstängning, varav en omvandlas till böter. ”Jo, jag blev lite chockad..” sade Pettersson till Norran igår.

Inte bara blir man överrumplad av beslutet att stänga av AP, utan jag blir lite upprörd också. Eftersom Petterssons axel tog i ansiktet på Löf är väl utvisningen i princip rätt. Samtidigt så tycker jag att ytterligare straff är onödigt. Inte minst med tanke på att det aldrig fanns någon armbåge inblandad och inte heller någon intention att träffa mot i huvudet.

Tacklingen påminner om den sortens tackling som spelare som Peter Forsberg och Christian Söderström var/är experter på – ett sätt att sätta försvarande motståndare ur balans och på så vis skapa sig mer tid med pucken. Den här gången tog den lite illa men samtidigt inte med någon jättekraft, och Löf borde vara medveten om att han är tackligsbar eftersom att han jagar Pettersson mot kortsargen.

Värre tyckte jag Mads Hansens tackling i huvudet på Oscar Lindberg i mitten av den andra perioden. Där kommer Hansen ”blind-side” och höjer dessutom en armbåge som träffar Lindberg i huvudet. Han fick också 2+10 min för checking to the head, men ingen avstängning så vitt jag förstår. Det är en betydligt farligare situation och borde också bestraffas som en farligare situation.
Nåväl, ”let bygones be bygones”.

I kväll blir det i alla fall återigen seriefinal i Skellefteå Kraft Arena. Den här gången är det Färjestad BK som utmanar serieledarna. AIK har vunnit samtliga av säsongens möten med uddamålet så Färjestad tycker med allra största sannolikhet att i kväll är det deras tur.

Senast Färjestad gick poänglösa från en borta match var mot just Skellefteå AIK. Kvällens gäster är starka på bortaplan men jag tror att AIK, med sin hemmapublik i ryggen, är starkare även i kväll. AIK vinner med 4-1!

Möller matchhjälte – igen!

Vad som efter första perioden verkade bli en ganska tråkig match, blev istället en fartfylld och intensiv match, med fördel Luleå.

Skellefteå AIK drev upp tempot i inledningen av den andra perioden och efter Erik Anderssons 1-0 tog matchen verkligen fart men då var det Luleå som anstormade hårdast. De både kvitterade, genom 17-åriga Peter Cehlarik, och tog sedan ledningen, genom Joonas Vihko, och ledde med 2-1 inför den tredje perioden.

Halvvägs in i den tredje perioden lyckas glödhete Oscar Möller, via ribban, styra in 2-2 efter en skottpassning från John Klingberg. Några minuter senare så slog Luleå en icing. En icing som av någon outgrundlig anledning inte dömdes som icing och de AIK-spelare som var påväg att byta insåg att spelet fortsatte och Luleås Joonas Vihko var först på pucken. Sevc klev dit och pucken slogs upp i rundeln där Janne Sandström plockade upp den och sköt. Vihko hade då tagit sig in framför mål och styrde in pucken bakom Markus Svensson som trots tre insläppta mål gjorde en kanonmatch.

AIK satsade allt på ett kort och med ett par minuter kvar tog man ut målvakten. Luleå åkte på en utvisning efter en hög klubba så AIK fick chansen i sex mot fyra. Med nio sekunder kvar tog Jocke Lindström ett skott som Gustafsson lyckas rädda men returen hamnade bakom förlängd mållinje. Pontus Petterström var snabbt där och lyfte direkt pucken mot Gustafsson som fortfarande inte hunnit hela vägen tillbaka till första stolpen. Pucken studsade via Gustafssons axel in i mål och AIK hade kvitterat med matchklockan på 19:53.

I förlängningen föll inga mål och matchen gick till straffar. Arvidsson missade först sin straff.
Sedan sköt Jens Jakobs i plocken på Markus Svensson som svepte till lite extra med vänsterhanden och fick räddningen att se något mer spektakulär ut än vad den egentligen var.
Så var det Oscar Möllers tur. Han gick från vänster till höger och sköt ett välplacerat handledsskott mot första stolpen som går in.
Ingen annan lyckades sätta någon straff och Möller blev återigen matchhjälte, den här gången tillsammans med Markus Svensson och Pontus Petterström.

Bäst i Luleå var Janne Sandström som måste ha haft uppemot tio skott på mål, stod för två assist och var bidragande över hela planen.
Någon som imponerade var Luleås nyimporterade talang Peter Cehlarik, född 1995-08-02. Blott 17 år och har på fyra matcher i elitserien gjort tre poäng. Två assist och igår gjorde den unge slovaken sitt första elitseriemål. Han kommer att bli intressant att se i framtiden!

Statistiskt jämnt inför derbyt

I kväll är det återigen dags för derby mellan elitseriens två nordligaste lag. Skellefteå AIK gästar Luleå HF i Coop Arena och jag har goda förhoppningar på kvällens match. Som vanligt vid derbyn mellan två topplag så kommer det vara fullsatta läktare och en het stämning i arenan.

Båda lagen är i bra form och har gott självförtroende inför sammandrabbningen. På pappret har Luleå det formstarkaste laget med tre raka vinster men AIK har de hetaste spelarna med 14 mål på endast två matcher.
2-2 står det i inbördes möten den här säsongen. På dessa fyra möten har AIK tagit 7 av 12 möjliga poäng.
Luleå är det enda laget som släppt in färre mål än AIK. AIK har släppt in 96 mål, att jämföra med Luleås 87 insläppta.
Bud Holloway har elitseriens bästa +/- med +25. Näst bäst är Luleås Robin Jonsson med +24.
Niklas Olausson är Luleås bästa poängplockare med 29p. Det är sämre än AIK:s fyra bästa: Bud Holloway har 65p, Joakim Lindström har 50p, Oscar Lindberg har 38p och Jimmie Ericsson 34p.

Jag tror dock inte att man kan förutspå något resultat med hjälp av all denna statistik, som nästan som för att försvåra det hela är väldigt jämn. Varje match är en ny match och inte minst i det här fallet.

Jag hoppas i alla fall på fler mål än vad som bjöds på senast då Luleå vann på straffar efter 0-0 i Skellefteå Kraft Arena. AIK vinner, 2-4.

Anders Forsberg i Florida

Det var snart tre veckor sedan det stora skalvet som skakade hela hockeysverige. Snart tre veckor sedan Anders Forsberg fick sparken från sitt serieledande Skellefteå AIK. Jag finner mig själv funderandes över hur det är med honom så jag prövar slå honom en signal. Jag får inget svar så jag släpper de tankarna och börjar kolla upp lite statistik inför morgondagens match mellan Luleå HF och Skellefteå AIK.

Några minuter senare ringer han dock upp och när jag frågar hur han mår svarar han:

-Jo jag mår bra! Klev just upp ur poolen faktiskt. Jag är i soliga Florida på semester.

Har du familjen med dig?

-Jo de är här. Det är inte så ofta man har semester som hockeytränare, i och med att nästa säsong egentligen tar vid när den ena slutar, så vi passade på att åka hit och ta det lugnt tillsammans. Jag kommer knappt ihåg hur det var att ha semester.

Forsberg menar på att det helt och hållet är en nöjesresa och inget jobb inblandat – men han har tänkt försöka hinna med lite hockey ändå.

-Jag ska se någon match här i Florida och sedan så hade jag tänkt försöka hinna med att se Rangers också innan vi åker hem. Men just nu är det så bra väder så vi passar på att njuta av solen och värmen först och främst.

Hur har känslorna lagt sig sedan du fick beskedet?

– Jag var lite sur i två-tre dagar och tyckte att det var ett konstigt beslut men sen släppte jag det helt. Det lönar sig inte att gå runt och vara sur. Beslutet var upp till dem så det var liksom ingenting jag kunde påverka.

När får man veta vilken klubb Anders Forsberg jobbar i nästa säsong?

-Så snart som möjligt hoppas jag – men det är helt upp till klubben. Vi kom överens om att vi inte skulle ha någon kontakt förrän slutspelet var över för att jag skulle kunna ha fullt fokus på AIK. Vi har knappt haft någon kontakt alls än så länge men klubben i fråga får bestämma när de vill släppa det.

Jag önskade Forsberg en fortsatt trevlig semester och vi avslutade samtalet. Vilken elitserietränare skulle, i Anders Forsbergs situation, ringa upp ett svenskt mobilnummer från Sunrise, Florida? Bara Anders Forsberg!

Stjärnan förlänger – 4 nya för Möller!

Nyheten som alla Skellefteå AIK-fans väntat på. Oscar Möllers agent har inte längre några detaljer att reda ut med Lars Johansson och styrelsen. Det fyraåriga kontraktet är nu ett faktum och det tackar vi för. Möller fyllde 24 år i januari och blev, för inte allt för länge sedan, med barn. Riktigt kul att en talangfull spelare, med potential att utvecklas enormt, väljer att stanna i Skellefteå!

På presskonferensen efter gårdagens match mot Gnaget fick pressen, tillsammans med AIK:s huvudtränare Anders Eldebrink, vänta ovanligt länge på Skellefteå AIK:s representant.

I laguppställningen, som släpptes en timma före matchstart, stod det att Hans Wallson var huvudtränare så jag väntade mig se honom äntra konferensrummet – men det var Bert Robertsson som gjorde oss sällskap. Visserligen är det inget tvång på att lagens respektive huvudtränare är de som möter pressen efter matchens slut – men jag såg Skellefteås första presskonferens på hemmaplan som ett utmärkt läge för Wallson att visa för press och supportrar att han tagit kontrollen. Eller kanske är det GM, Lars Johansson, som borde ta presskonferenserna då hans ansvar vuxit i och med sin nya titel.

Nåväl – det var bara en tanke. Robertsson skötte sig väldigt bra men jag är förvirrad gällande vem som har sista ordet i båset – men det det lär väl reda ut sig med tiden.

Imorgon kommer Brynäs till Skellefteå och jag hoppas så klart på seger för hemmalaget. Brynäs IF har haft det tufft på sistone. Med endast en trepoängare på de senaste 13 omgångarna har de regerande svenska mästarna bjudit Gnaget på en andra chans att ta upp kampen om den sista slutspelsplatsen. Detta kommer ju onekligen skapa lite extra spänning ”där nere” vid slutspelsstrecket men jag tror att Brynäs (trots förra årets final) är en ”bättre” slutspelsmotståndare ur Skellefteå AIK:s synpunkt.

Huvudfokus ligger ändå just nu på att säkra seriesegern och det borde inte vara några bekymmer. I alla fall inte om Möller-, Bellemare- och Hollowaykedjan fortsätter att producera!

Petterström på väg tillbaka

Pontus Petterström tränade för fullt idag för första gången sedan sin handskada som han ådrog sig då Skellefteå AIK gästade Modo i den 42:a omgången. Krister Holm sade i eftermiddag att det lutar åt comeback för Petterström på torsdag då Brynäs kommer till Skellefteå Kraft Arena. Med Petterström tillbaka i laget så är det bara Erik Forssell som fortfarande saknas på grund av skada.

Karin Granberg har tidigare uttalat sig positivt angående Erik Forssells eventuella deltagande i det annalkande slutspelet. Forssell är en viktig spelare och han har gjort storartat ifrån sig i tidigare elitserieslutspel i Skellefteå AIK. Innan sin skada hade EF gjort 22 poäng på 29 matcher. Jag tror ändå att det är viktigt att han kommer tillbaka någon match före slutspelet och lyckas pricka formen bra för att ta en plats i laget. GM, Lars Johansson besitter en trupp där alla fyra femmor under hela säsongen matchats väl. Det blir intressant att se vem som får kliva åt sidan, redan på torsdag då ”Ponta” ska komma in i matchen. Vem det blir är upp till ledningen…

Kan bli ruskigt spännande kring slutspelsstrecket

Ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen. Jag har varit sjuk i veckan så jag har haft väldigt dåligt med energi. Nu är jag äntligen på bättringsvägen och ser fram emot en spännande avslutning på säsongen. Skellefteå AIK:s förlust mot HV71 i torsdags var förvisso synd – men en acceptabel förlust enligt mig. HV är en tuff motståndare och på hemmaplan är de starka. Kinnarps Arena har elitseriens bästa publiksnitt procentuellt, närmare 97% av platserna är sålda varje match, och med en sådan uppbackning är en väldig fördel självförtroendemässigt. Ska man förlora så är det bättre att man gör det mot ett topplag än ett bottenlag. Tack vare segern mot Linköping i tisdags så lyckas AIK hålla både Färjestad och HV på armlängds avstånd i tabellen.

På tisdag väntar hemmamatch mot Gnaget och det blir ingen dans på rosor för Skellefteå AIK. Gnaget har vunnit fem raka matcher och det enda som står mellan dem och en slutspelsplats är ett Brynäs i dålig form, som tack vare sina två poäng mot Växjö i lördags ändå ligger sex poäng före stockholmarna. Kommer bli oerhört spännande kring kvalstrecket, särskilt som Brynäs har en rätt så tuff avslutning på säsongen. Den 2 mars gästas Gnaget av just Brynäs på Hovet i säsongens näst sista omgång. Detta kan bli en av säsongens mest spännande matcher! Skellefteå AIK har under slutetappen möjlighet att stjäla poäng från båda lagen men räkna med att det kommer bli tuffa matcher.

En ängels tålamod

Igår tog Skellefteå AIK tre viktiga poäng. Inte bara för att man utökar sitt försprång i serien gentemot tabelltvåan – som numer heter Färjestad BK – utan också för att visa att spelarna i laget inte påverkas professionellt av rockaden på tränarsidan. Man må tycka att det är synd på en så förträfflig tränare och ödmjuk ledare, men i matchen mot Linköpings HC visade man att spelet sitter, oavsett vem man har i båset. Trots allt är ju majoriteten av tränarteamet kvar och alla vet vad som gäller. Denna attityd skall hela laget ha en eloge för. Genom dessa tre poäng undviker man dessutom en hel del spekulationer kring huruvida sparkandet av Forsberg var ett förilat beslut. Om beslutet skulle förhöjt Skellefteå AIK:s chans till ett SM-guld, kommer vi aldrig att veta säkert. Vad som däremot gjorts klart är att laget inte står och faller vid en enda person och att man inte tänkt vika ned sig.

Skönt var det också att Jocke Lindström gjorde mål och noterades för en assist, vilket man får hoppas tyder på en stigande form. C-MORE har i alla fall bestämt sig för att, istället för att klocka Jockes tid i powerplay utan mål, sätta ett datum på det. Senast Lindström nätade i pp var alltså den första mars 2012. Hoppas att den sviten avslutas i morgon!

Nu väntar bortamatch mot HV71 i morgon och det blir, HV:s tredjeplats till trots, lite av en repris från seriefinalen som bjöds på i Skellefteå Kraft Arena för sju omgångar sedan. Skellefteå AIK har inte lyckats stjäla några poäng i Kinnarps Arena den här säsongen, liksom HV71 inte lyckats stjäla några i Skellefteå. Jönköpingslaget kommer att vara revanschsugna, dels då de torskade mot gnaget igår – och dels från senast de båda topplagen möttes. Jag hoppas att vi kommer få uppleva en lika fart- och känslofylld match även om det är att lägga ribban högt.

Anders Forsberg gästade C-MORE:s studio igår kväll och jag har svårt att tänka mig att någon annan elitserietränare skulle stå ut med Leif Boorks upprepande av ”Är det inte så att du har fått ett för stort ego?” på samma föredömliga sätt som Forsberg gjorde. Många hade nog bjudit Boorken på en smäll redan halvvägs in i intervjun. När Boork sedan tar upp Anders Forsbergs tidigare uppdrag, ex. puckelpistlandslaget, och avslutar med att ifrågasätta Forsbergs kunskaper och kompetens som elitserietränare (trots två raka SM-silver i bagaget) blev det för mycket för mig – men återigen visar Anders Forsberg prov på en ängels tålamod och svarar väldigt sakligt på frågan. Detta är en av de saker jag kommer sakna mest med att ha Forsberg som tränare i Skellefteå AIK.