Blir så j*vla förbannad

Över vad tänker ni. Jo jag läste en insändare på GD.se där en f.d hockeymamma berättar hur hennes åttaåring har blivit utsparkad från laget. Har ni inte läst den, gör då det ögonaböj. Ni hittar den här.

Jag blir så jävla förbannad (ursäkta ordvalet)! Hallå det är åttaåringar vi talar om här! En åttaåring ska inte ens kunna åka skridskor men ändå få vara med. I den åldern ska man hålla på för att det är roligt och inget annat. Till dig som är tränare skulle jag vilja veta hur du kan vara så säker att denna kille inte kommer bli något när han är 20 år. För jag gissar att det är så du tänker när du sparkar ut honom ur laget? Om du gör det får att dina åttaåringar ska vinna matcher är du ännu mer ute och cyklar. Du har gjort så att en kille slutar med hockey redan som åttaåring. Även om han inte är bäst i laget och kommer aldrig komma till NHL, så måste han få drömma om det. Du har tagit ifrån ett barns dröm. Om han hade fortsatt kanske han hade kommit till Division 2 och vad är det för fel med det? Alla kan inte komma till NHL och utan bredd dör hockeyn.

Jag vet inte om jag är den enda kvarlevande människan som tycker att barn ska få vara barn, även i sportens värld. Det verkar nästan som det. Visst ska det finnas elitsatsningar inom idrottens värld, men när den kommer till åttaåringar är det inget annat än sjukt och VÄLDIGT sorgligt!

Till alla er ungdomsledare runtom i landet som tänker såhär väljer jag att citera Albert Einstein: ”Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker”.

 

21 kommentarer

  1. Håller helt och hållet med dig Erik, du är inte ensam! Om det är något som bör sprida sig så är det den här artikeln. Tipsa t ex Aftonbladet eller någon liknande tidning så bör det ta fart.

  2. Du ska inte lägga ut sådant här utan att ha tagit rätt på hela historien. Mamman vill att barnet ska få spela med äldre barn, det funkar inte. Men, han har fått en plats i sin egen åldersgrupp som hon då säger nej till, blir sur och sen skriver denna insändare. Sådana här saker händer tyvärr men det finns två sidor av varje mynt.

    • Ursäkta om jag är dum. Men vad är skillnaden om han är åtta och övriga laget är nio? Det är fortfarande barn det handlar om!

      • Ja, det är barn. Men du antyder att allt det hon skriver är sant, vilket det inte är. Han har inte fått ”sparken”, utan får vara kvar i sin åldersgrupp.
        Du har rätt i att ”vad gör det för skillnad, det är barn” men det finns fortfarande två sidor av myntet.

        • Det finns alltid två sidor av myntet, i alla dispyter. Att ens en sådan insändare kommer in är tillräckligt för att reagera. Det betyder att något är fel även om mamman inte har insätt vad som egentligen ligger bakom. Då har ledarna misslyckats att få fram budskapet. Vi kan vara överens om att han inte håller måttet och är åtta år och spelar med nioåringar. Då tycker jag det fortfarande är fel att flytta ner honom till en yngre grupp då han tydligen har spelat med detta lag sedan han började. Detta är en elitsatsning och det får ej förekomma bland barn. Det är mest tragiskt är att detta blir bara mer och mer vanligt och detta är varken första eller sista gången barn blir petade för att de inte håller måttet.

  3. Han har ju tydligen spelat med denna grupp i 4 år, så om han är året yngre spelar absolut ingen roll i sammanhanget. Håller med dig Erik, man blir så förbannad att man ser rött! Såna här saker SKA inte få hända. Tyvärr gör det så, alltför ofta. 8-åringar kan mycket väl spela med 9-åringar, så det är bara ett utslag av vinnarskalle hos tränarna i denna klubb.

  4. Erik Erik Erik….. det är väl klart att det är skillnad att killen flyttats ner till sin årskull!! Om alla föräldrar fick välja vilket lag deras barn ska spela i hade vissa svaga årskullar blivit utan deltagare och verksamheten i föreningen på sikt varit hotad. Om ALLA spelar med sin årskull och föreningen väljer att flytta upp spelare som behöver utmaning är det ok men man måste ju se nyktert på denna händelse och förstå att det är en morsa som inte riktigt har koll

    • Visst är det skillnad att han flyttas ner till sin årskull. Men i detta fall är han åtta år och har spelat med denna årskull sedan har började med hockey. Om han då blir nerflyttad för att han inte håller måttet är det en elitsatsning och det tycker jag är SÅ fel när det gäller barn! Låt han fortsätta spela med sina kompisar! Men vet, nästa år kanske han är bäst i laget? Det är barn det handlar om! Då gäller att man ska spela för att det är roligt och inget annat.

    • Jag läste det och då kan vi konstatera att tränaren har misslyckats med att ha en god dialog med föräldrarna. Om jag vore tränare hade jag sagt till dem.
      – Jag tror er grabb skulle må bra av att spela med 04:orna och få bäst utveckling där. Men eftersom han alltid spelats med oss får han givetvis göra det om han vill det. Men som sagt för hans bästa utveckling tror jag det skulle vara bra för honom att gå ner en åldersgrupp.

  5. Jag har varit med om exakt samma situation – med skillnaden att föräldrarna i det fallet gick att resonera med.

    Hade en spelare som var ett år yngre än resten av laget. Vi hade en löpande dialog med föräldrarna under ett par år och såg inget problem med att han spelade med oss. När vi gick upp på helplan fick han problem med att hänga med, var helt enkelt inte mogen för att ta det steget. Jämfört med sina jämnåriga som spelade med rätt årskull var han på den bättre halvan, men ingen stjärna.

    Det visade sig till slut att den springande punkten i sammanhanget var att grabben skröt i skolan om att han spelade en årskull upp och därmed hade ett självbildsproblem med att flytta ner till ”sin” årskull.

    Allt löste sig utmärkt och killen trivs i sin ”nya” omgivning – som innebär att han spelar hockey på rätt nivå och med sina klasskompisar.

  6. Du tog inte in mitt förra… Gör om gör rätt och erkänn bara att du gjorde fel! Om dom har haft dialog med den som skjutsar till träningen är detta nog och anledningen var ju solklar! Pudel kallas det, try it!

    • Pelle, jag ser bara att du har lämnat ett tidigare svar. Har publicerat alla kommentarer jag har fått in. Se även mitt svar till John. Lev och må!

  7. Som du också ser så har de haft en dialog med pappan och kommit överens om vad som är bäst, det som saknades var att också mamman var informerad men där kanske de utgått från att pappan informerat. Det kan man inte belasta klubben för, tycker du verkligen är ute efter att trycka tid tränarna….

  8. Och om du någonsin varit ungdomstränare så skulle du också inse att många föräldrar anser att träningen är ett ”förlängt” dagis där de kan lämna bort barnen några timmar utan att behöva ta ansvar, jag har själv tränat barn och sett hur det ser ut. Ändå gången de bryr sig är då det är match, övrig tid nada…………..

    • John, jag har varit ungdomstränare i många år och tränar nu ett J20-lag. Min grundfilosofi när jag har varit ungdomstränare har alltid varit att alla ska få spela lika mycket. Spelar ingen roll om han/hon är helt talanglös eller överlägset bäst i laget. När det gäller barn tycker jag det viktigaste är att barnen ska få spela och ha roligt istället för att vinna. Du får kalla mig för idiot för jag tycker så. Men jag håller med dig John att föräldrarna bara vill ta ansvar vid matcher…

      Till John och Pelle: Visst, jag erkänner att i detta specifika fall har jag överreagerat. MEN detta är bara toppen av ett isberg. Jag ser otroligt mycket barn och ungdomsidrott i mitt arbete och ser det jag vill åt i stort sett varje match. Även rubrikerna i tidningarna blir allt fler att elitsatsningarna går ner i åldrarna. I dag är det så att nästan alla barnlag toppar, matcher, kalla vad det vill. Alla vet om att man inte får men gör det förrän laget är 13 år (enligt RF), ändå gör man det. I fotbollen löser man det genom att låta den bästa spelaren nästan aldrig byta. I hockey löser man det genom att skylla på att man har fått en massa utvisningar och i slutet av matcherna går man runt på de bästa killarna och säger att man ville bara vinna matchen.

      När jag var barn- och ungdomsspelare hade jag det lätt för mig och tillhörde toppen av mitt lag och fick spela med de som var äldre lite nu och då. Men jag är glad för att tränarna aldrig gav mig en gräddfil.

      Vi kan vara överens, John och Pelle om att vi inte är överens. Jag tycker inte det är ok att elitsatsningar och toppningar förekommer bland barn. I detta fall tror jag mamman, pappan och barnet hade mått bra av sätta sig ner och prata igenom ordentligt vad som hade varit bäst för killen. I dagens samhälle ska man inte bara tränare, man behöver även vara psykolog.

      Sen finns det givetvis många föräldrar som verkligen är rötägg. De lever jäkel på matcherna och ibland är det så att de nästan tvingar barnen att spela.

      • Och jag sa ju också just att det är ett stort problem så vi är ense om det… Men inte i detta fall och jag kollade upp källan innan jag reagerade…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *