EKO vad bra!

Definitionen mellan hållbar och ekologisk när man talar om livsmedel och deras odling är inte så enkel som man kan tro. Dessutom, som i exempelvis USA, finns ännu inte en i rättsliga sammanhang klar gränsdragning för vad ordet EKO egentligen står för.

Vi vet ungefär men att det handlar om livsmedel som är odlade med ett minimum av industriellt framtagna bekämpningsmedel och gödsel är alla överens om.

* Ekologisk odling tillåter endast naturligt gödsel samt dito bekämpningsmedel.
* Hållbar odling fokuserar på bevarandet av jordens resurser. EKO-odling anses vara en självklar del av jordbruket som drivs med hållbarhetstänk.

Senast provade, tre bra röda eko-vin-val.

Org de Rac Reserve Merlot (i BS f o m mars), 159 kr
Bärig, röd fruktsmak med balanserade tanniner och en lätt animalisk touch. Toppen!

Domaine Bousquet Grande Rerserve Malbec 2010 (75712), 149 kr
Fat, lätt rökig, tobakston och med inslag av läder. Modern.

Crozes-Hermitage Domaine Habrard (2861), 118 kr. Vinet håller på att byta årgång, nu finns både 2011 och 2012. Välj den senare av de två!
Bärig, kryddig och generösmodern.

 

För fler vintips, välkomna att besöka Vinbanken.se – kanske Sveriges mest populära vinsajt som nu och då även skriver om öl. Senast en artikel om Kallholmens Maltbryggeri utanför Skellefteå.

2 kommentarer

  1. Nog finns det klart definierat vad “organic” står för i USA? Eller vad menar du?

    Jo, reglerna i USA för ”organic” är på många vis annorlunda än de som vi har valt att ha i Europa. Faktum är att de är på många vis strängare. Så visst existerar eko i USA.

    • Hej Per
      Det texten vill trycka på är att ordet EKO, rätt eller fel, alltmer används av bara farten. Faran är således att EKO används som ett varumärke snarare än ett sätt att odla livsmedel (här druvor). I förlängningen bygger trovärdigheten för alla goda initiativ, som EKO, på konsumenters medvetenhet och kunskap. Vad, när och hur är frågor alla kan ställa till dem som säljer eller producerar.
      Den tydligaste def av EKO jag har kommer från USA och är av National Organic Standars Board, 1998.
      Det är inte lätt att förklara vad begreppen EKO resp hållbar ska innefatta. Tydligare blir det däremot med ordet biodynami.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *