Vin-nyheter och mer nytt

I dag, fredag den 20 oktober har Systembolaget Julafton för vinälskare. Anledningen är att det lilla, men naggande goda nyhetsvinsläppet är fantastiskt bra med en kvalitet som vida överträffar förväntningarna.

Såklart finns en bottennapp men de är inte fler än en handfull. Synd bara att lönen är en vecka bort.

Här kan ni läsa mer om nyhetsvinerna:

Bästa vita nyheter 20 oktober enligt Vinbanken
Bästa röda nyheter 20 oktober enligt Vinbanken

Magnus Waern har plockat sina bästa val bland nyheterna och för alla som ”inte alls bryr sig om nytt, smått och exklusivt” har vi plockat godbitar till veckans Vinköplista. I dag är listan utökad med hela två viner – bara för att det är kul att vara vinälskare och för att mat och vin i kombination är som pricken över i – gott! Har lagt till en skönt god, och lite utvecklad Brunello från producenten Tenimenti Angelini bland annat…

Vill också passa på att slå ett slag för sajten, Vinbanken, som sedan några dagar har en ny design. Undertecknad är så stolt och glad över att presentera nya Vinbanken och jag hoppas att läsare nu på ett enklare och smidigare sätt kan hitta rätt i all info vi samlat på oss.

Ett tips: missa inte Vinbankens receptsök som ligger halvägs ner på sajten, efter bilden på Anders Röttorp mer exakt. Till maten har vi oftast ett vinförslag och om vinet utgått, bytt årgång eller pris och just det valet inte är aktuellt för er är jag säker på att Systembolaget kan guida er fram till ”rätt” vin.

Trevlig helg!

 

Busenkla, bra röda viner

Vad sägs om förslag på billiga viner som passar lite nu och då, till gott och blandat och kanske för soffhäng. 

Funderar: hur är det möjligt att köpa så billigt vin i Sverige. Ni vet, bara alkoholskatt och moms är en stor del av priset vi betalar.

För ett vin som kostar 69 kronor blir det efter skatter, cirka 36 kronor kvar. Då är inte heller bolagets avgift som de tar för varje enskild flaska avräknad. Slutsumman ska räcka till…you name it, – rubbet!

Men säg det tillstånd som varar. Jag vill påstå att vi kan slå vad om att nästa år är de billiga vinerna i bolagsbutiken betydligt färre. Varför. Bland annat på grund av att vädret varit mycket knepigt växtåret 2017 (på norra halvklotet). Druvskördar ser ut att bli oroväckande små, i många distrikt. Och en lång rad händelser startade med omfattande frostangrepp under våren.

På södra halvklotet tacklar vinproducenter andra problem. Klimatförändringar som leder till att glaciärer smälter, framförallt i Anderna, Sydamerika. Med följd att vatten blivit till en brist-tillgång. För odlarna i Chile är vattenbrist påtagligt och mycket oroväckande.

Mindre skördar leder till prisökning… borde göra i alla fall och om vi vill att innehållet ska vara detsamma. För det vill vi ju. Och visst kan vi betala mer för vinet vi köper, eller?

Nästa tanke går till vårt Systembolag. Undrar hur de ska hantera uppkomna situationer då deras affärsmodell bara tillåter importörer att justera priser enligt ett strikt avtal (vid vissa tidpunkter och inom vissa ramar).

Senast provade, två sköna och okomplicerade röda viner med ny årgång (ganska kul etiketter, eller hur och helt klart en fingervisning om juste enkelhet):

Eco Rojo 2016 (2521)
Hacienda La Serrata, Alicante Spanien, 69 kr 
Druvor: 50% monastrell, 50% syrah
Smak: Medelfyllig. Bär, röd frukt med lätt syrlig ton, inslag av örter, lakrits och viol. Trevlig längd.
Omdöme: Trevligt husvin. Enkel och okomplicerad.
Passar till: Husvin, gott och blandat samt soffhäng.
Betyg: 4

Francisco Gomez 2016 (2255)
Hacienda La Serrata, Valencia Spanien, 69 kr
Druvor: Bobal, cabernet sauvignon.
Smak: Lätt/medelfyllig. Röd frukt med blå inslag, smak av bär, kakao, vanilj och fat.
Omdöme: Kryddigt friskt husvin, okomplicerad enkel.
Passar till: Husvin som passar bäst till något ätbart. Tacos och pizza.
Betyg: 3
Sockerhalt: <3 g/l

Var dessa viner inte alls något för dig, denna helg. Surfa in på Vinbanken för fler tips! Idag har exempelvis Magnus Waern recenserat småpartier, som släpps på dagen, den 22 september.

Trevlig helg!

 

Vit Bordeaux med ålder, i beställningssortimentet

Ibland händer det. För vinälskare handlar det om smak utöver den vanliga och just nu finns ett tillfälle. Det har lanseras ett vitt bordeauxvin med ålder i bolagets beställningssortiment.

Vita Bordeauxer har dessutom varit synnerligen sällsynta på Systemet . Med följd att vin och matfantaster haft sparsmakade tillfällen att upptäcka hur bra just de vita sauvignon blancvinerna från distrikt Bordeaux gör sig vid middagsbordet. En anledning till vinernas lyckade mat-vin-kombo-matchnings-förmåga är att de lagras på ekfat. Smaken blir större och nyanserna fler.

Att dessutom få tillfälle att köpa moget vin, bara det är något att hurra för, tillhör inte det vanliga om man kollar i bolagets sortiment. Utbudet påminner mer om med bollhavet på IKEA för alla överaktiva kids…

Därför. Kul idé är att ta tillfället och testa den äldre årgången mot en yngre och javisst, du måste köpa fler flaskor än en men då kan man ju samtidigt bjuda in till fest. Tema, vinprovning med efterföljande middag, roligare kan det knappast bli (om ni frågar mig som är nördigt glad i mat och dryck).

Här är två av Château de Rochemorins, nu tillgängliga årgångar på Systembolaget:

Château de Rochemorin Blanc 2013 (4128), Pessac-Leognan Frankrike, 159 kr
Druvor: Sauvignon blanc 100%.
Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällnin
Smak: Torr. Fyllig, grönfruktig smak av fläder, citrus, vinbär och krusbär. En dos rostade fat och en lätt smörig, gulfruktig längd.Omdöme: Välgjort, nyanserad, fatrostad och balanserad. Utmärkt att lagra.
Passar till: Smakrika fiskrätter. Gärna lätt halstrade, smaksätt med citron och brynt smör. Citronkyckling i lergryta kan också passa bra.
Betyg: 4

Château de Rochemorin Blanc 2005 (72937), Pessac-Leognan Frankrike, 189 kr.
Lanseras i beställningssortimentet 11/9, 750 flaskor. Tar vinet slut finns årgång 2006 i ordinarie sortiment
Druvor: Sauvignon blanc 100%.
Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällningen.
Smak: Torr, fyllig, grön och gulfruktig smak. gula och gröna äpplen, mogen, mogna krusbär, gula plommon, mogen citrus med inslag av exotiska frukter som persika.
Omdöme: Stor, läcker och yppigt generös med bra hållning och superrostade, läckra, fattoner. Bombastiskt med stil!
Passar till: Festvin. Prova till lyxiga rätter som Fisk Meunière, piggvar eller snapper. Alternativt till kyckling eller fläskrätt med smak av syrlig citrus lagad med smör, örter eller mandel.

Vill du ha andra förslag till helgen, vintips eller förslag på bra kombinationer, vin och mat, surfa in på

Trevlig helg!

 

Två bra tips bland boxviner, med ny årgång

Det är ett konstant flöde av vin som hela tiden byter årgång. Anledningen till när detta byte sker beror knappast på att ”en ny skörd är bärgad, pressad och tappad”.

Nej, snarare handlar det om när en årgång är slutsåld och nästa ska ta vid.

Således är det ett alltid pågående jobb att prova av som kommer med ny årgång. Och de gäller alla viner som vita, rosé eller röda. Tappade i småflaskor, helbutelj eller boxviner.

Nu senast har topplistorna blivit uppdaterade med senaste provade, bra viner som förtjänar en plats på Vinbankens topplista.

Vitt vin:

Monti Garbi Soave 2016 (2078)
Tenuta Sant’ Antonio, Soave Italien. Priset är 235 kr för 3 L/box

Druvor: Garganega
Smaken är torr, medelfyllig och fruktig. Vinet har inslag av örter, vit och gul frukt, mineral och örter. Fin längd.
Omdöme: Bra vin i box, köpvärd!
Passar till: Alltid när det är läge för ett billigare ”gott glas vitt” eller till lätta rätter med skaldjur alternativt plockmat.

Och så har vi rosévinet från sydafrikanska producenten Mulderbosch som redan i förra årgången smakade bra, men nu är snäppet än bättre!

Rosévin:

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2017 (74050)
Western Cape Sydafrika, 245 kr för 3 L Box

Druvor: Cabernet sauvignon
Torr, medelfyllig, bärig, ren smak med örtig ton och fin längd.
Omdöme: Drickvänlig med hallontwist!
Passar till: Stekt kyckling med blomkålsris och vitlökssås (sötsyrlig sås!)
Betyg: 4

Läs mer på Vinbanken 
Topp 10 | Bästa vita boxviner 2017
Topp 10 | Rosévin i box bäst i test 2017

Tips på kul läsning: Skellefteå brygger äger Kallholmen levande lager

Bäst bland vin med ny årgång

I går provade journalisterna Systembolagets viner som nyligen bytt årgång. Det var ett mastigt tillfälle med hela 140 nya viner. Vad sägs om boxvin, rosé, vitt och rött till kanske finast av alla, champagne Bollinger som nu lanseras med årgång 2006.

Vilka var höjdpunkterna? I stora drag fanns fler ”kap” bland de röda vinerna. Här kan man hitta många trotjänare av olika slag som bäriga, lätta pinot och gamayviner till de riktigt kraftfulla cabernet sauvignon’erna, bland annat från Kalifornien. Två portviner, i kvalitet ”LBV”, late bottled vintage, båda årgång 2012 var också bland provningens höjdpunkter.

Sammanfattningsvis, och som fredagens bästa vintips:

Vitt vin:
(goding)
Marin Bianco 2014, Fontanafredda, Langhe Italien, 129 kr
Skir ljusgul, grönskimrande färg och dito doft. Smaken är torr, fruktig av äpplen, melon och päron, medelfyllig med en lätt rökpuff (mineral) och skönt örtig smak. Bra längd i smaken och här har ni ett vin som bara ropar: Jaaaa… servera mig till ett glas ”vitt” på balkongen i kombination med en skål mandlar eller till den ugnsbakade fisken.

Rött vin:
(veckans billiga)
Copertino Riserva 2009 (2077), Cantina Sociale Copertino, Italien, 84 kr
Medelfyllig. Mogna inslag, läder, torkade toner av spänstiga fikon och smak av aprikos. Örter, läder och fat. Mogen och utvecklad. Toppval för alla som vill prova smak av ”moget” vin.
Kul att tänka på: Min erfarenhet är att ju mer mogen smaken är av det röda vinet, desto mer ”nyanserad och mild” ska smaken av maten vara. Ex. välj hellre nötkött framför rådjur.

(Dyringen)
Allesverloren Touriga Naçional 2016 (2005), Swartland Sydafrika, 135 kr

Fyllig. Mogen mörk frukt, bra driv, kärnig touch av plommon och körsbär, inslag av mogna bär, örter och kryddor. Fat. Lakrits och läder rundar av. Toppval. Nyanserad med silkig ambition och helt klart ett höstens, finmiddagsvin. Passar till mildare vilt eller bra nötkött.

Fler vintips: Välkomna till Vinbanken

Trevlig helg!

Röda sommarviner, tio-i-topp

Sommarvin. Här kommer tips och förslag på ”goda” röda sommarviner. De okomplicerade smakerna är i fokus, utan att vi för den skull tummar på kvaliteten.

När man dricker vin utomhus är det förmodligen sommar i Sverige. Årstiden för med sig en mängd dofter i naturen och det man kanske inte tänker på är att doft-omgivningen drar fokus från vinet. Därför är det inte lätt att servera komplexa viner utomhus, de kommer ofta inte alls lika bra sin rätt. Med detta sagt bara som ett bra att-tänka-på tips och att ha i åtanke.

Ny info om vinerna är att jag lagt till sockerhalten.

Röda sommarviner, tio-i-topp

Monterosso Rosso 2016 (22981)
Nordic Sea Winery, Molise Italien, 59 kr

Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig. Stram röd frukt, tydligt örtig, liten kärvhet, smak av fat och röda bär som skogshallon.
Omdöme: Okomplicerat och mustig.
Passar till: Detta är kanske sommarens röda vin med stort V. Passar överallt, typ. På buffé, som ett glas vin på verandan, i soffan eller hängmattan och självklart till vardagsmaten.
Sockerhalt: 5 g/L
Betyg: 3+

Campos de Luz Garnacha 2015 (2718)
Bodegas Esteban Martin, Cariñena Spanien, 59 kr

Druvor: Garnacha
Smak: Medelfyllig. Smak av mörk frukt och skogsbär, läder, örter, fat med inslag av torkad aprikos och en hint russin.
Omdöme: Toppval för liten peng! Finns även i box-pack, vi trycker på val av flaskvin. Det är “roligare”, ger mer variation över tid och vinet håller kvalitet bättre.
Passar till: Skönt husvin, passar ”mycket”. Gärna vegorätter men lika bra till kyckling som fläskrätt eller till fisk när tillbehören matchar rött (svamp, stekt lök, bacon eller ost). Gärna till grillat! Vin till utflyktsmacka
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 4+

Faustino VII 2014 (22662)
Faustino Martínez, Rioja Spanien, 79 kr
Druvor: 95% tempranillo, 5% mazuelo
Smak: Medelfyllig, kryddig och utvecklad smak av röd frukt, örter och fatvanilj.
Omdöme: God!
Passar till: Riojavin gör sig alldeles extra bra till en ostbricka. Vill du grilla välj fläskkött, toppa med grillade champinjoner gärna med en stor klick vitlökssmör.
En gratäng med kyckling passar också bra!
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 3+

Cappello di Prete 2013 (2727)
Candido, Apulien Italien, 88 kr
Druvor: Negroamaro
Smak: Medel/fyllig. Fruktig utvecklad körsbärssmak, tydligt kärnig och med torkade fruktnoter och bra längd.
Omdöme: Läcker och personlig.
Passar till: Vinet till de tre P:en, pasta, pizza och paj! Precis som vego passar utmärkt eller att tillagningar kan skifta, i ugn, på spisen eller grillen.
Sockerhalt: 6 g/L
Betyg: 4+

Caravan Durif 2015 (6573)
Quarisa Wines, South Eastern Australia Australien, 89 kr
Druvor: Durif
Smak: Fyllig. Mörk frukt, strama tanniner, inslag av mörka bär, örtkryddor, en touch mynta och lakrits.
Omdöme: Toppval bland röda vardagsviner.
Passar till: Här är ett mer strukturerat vin som behöver lite motstånd i smak, gärna till grillade stekta köttbitar eller varför inte en lyxig hamburgare av älgfärs.
Osso Buco är ett annat förslag.
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 4

Golden Triangle Pinotage 2015 (22273)
Stellenzicht, Western Cape Sydafrika, 109 kr
Druvor: Pinotage
Smak: Medel/fyllig. Saftig mörkfruktig smak, inslag av choklad, björnbär och rökiga charkuterier. Röd frukt. Ren, lång och elegant smak.
Omdöme: Toppval!
Passar till: Ännu ett vin till grillat men här faller valet, förutom på ”kött” även på helt vegetariska rätter, till kyckling eller fisk. Den lilla ”rökigheten” i vinsmaken kan ni plocka upp med en liten detalj i maträtter. Vad sägs om: Tupp i vin
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 4-

Allesverloren Shiraz 2015 (29002)
Allesverloren Wine Estate, Western Cape Sydafrika, 109 kr
Druvor: Shiraz
Smak: Medel/fyllig. Röd frukt, bärmogen smak som av björnbär, inslag av peppriga kryddor, kaffe med lång eftersmak. Ren och nyanserad.
Omdöme: Elegant och uttrycksfull. Toppköp.
Passar till: Gärna till grillat nötkött eller lamm. En grillad, vit fisk med smörstekta kantareller kan också passa bra. Ost likaså. Prova: Västerbottensostpaj
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 4+

Morgon 2015 (5106)
Georges Duboeuf, Morgon Frankrike, 109 kr
Druvor: Gamay
Smak: Medelfyllig. Fruktig, tydligt kärnig, örter, stramare tanniner med inslag av bär med en lätt, frisk munkänsla.
Omdöme: Stram och ganska lätt. Toppen och kommer till sin rätt med ”ätbart”.
Passar till: Härligt vin till kycklingrätter, prova tillbehör som en somrig potatissallad eller lyxig utflyktsmacka, korv av lamm eller till krämiga hårdostar.
Citronkyckling tillagad i lergryta passar också utmärkt!
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 3+

Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850)
Kir-Yianni Estate, Makedonien Grekland, 114 kr
Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah
Smak: Medel/fyllig. Röd frukt, kärnig ton, örter och kryddor, inslag av läder, nypon och fat. Nyanserad och välgjord.
Omdöme: Nyanserad, läcker och personlig.
Passar till: Dekantera, menar lufta, gärna vinet innan servering. Rätter med kallt kalvkött passar utmärkt, precis som lamm.
Vin till souvlaki med tzatziki.
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 4+

Allegrini Valpolicella Superiore 2014 (6010)
Allegrini, Valpolicella Italien, 119 kr
Druvor: 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% oseleta.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt med bra spänstig syra, smak av moreller och körsbär med kryddig ton, rondör av lakrits, vanilj och fat. Friskfruktig längd.
Omdöme: Supertrevlig och drickvänlig Valpolicella Superiore.
Passar till: Servera till grillade lammrätter, kotletter eller lammracks. Dito grillade grönsaker passar som tillbehör, nu kan man bland annat satsa på majskolvar.
Sockerhalt: 3 g/L
Betyg: 4

Vitt sommarvin av chenin blanc och mer rosé

Allesverloren Wine Estate känner många till för producentens utmärkta röda viner (som även är viner vilka med fördel kan läggas undan några år) men det undertecknad inte visste var att producenten sedan helt nyligen, även gör ett vitt vin.

Chenin blanc är druvan och namnet på vinet, är enkelt, Allesverloren Chenin Blanc. Årgången är 2016 och artikelnummer 75986 och vinet har fått betyg, 5 (av 5)

”Färgen är gul. Doften tydlig, fruktig med exotiska drag. Torr, medelfyllig och gulfruktig, lätt exotisk med inslag av mango, generös med bra struktur och balanserad syra. I eftersmaken finns en knivsudd kryddiga noter och rondören och den fina längden ger även ett intryck av ”fetma”.

Vinet ligger i BS, beställningssortimentet, och man ber enkelt den egna butiken att ”beställa hem”. Det som krävs är några dagars framförhållning. När ska man servera vinet: när man vill dricka ett glas ”gott” vitt vin, bara så, till sallader med skaldjur eller kyckling och till mildare Asiatisk mat. Prova även till ost.

Nyligen publicerad – Vinbankens Topp 10 bästa Rosévin 2017

Trevlig helg!

Rosévin!

Ett vårtecken bland många är när rosévinsförsäljningen tar fart. Eller när det är dags för vinskribenterna att prova alla roséviner på Systembolaget. Provningen hölls i veckan.

Två goda roséviner, det ena i flaska,

Côtes du Rhône Rosé Calvet 2016 (2219), Frankrike, 89 kr
Rosévinet med den bleka färgen är torrt och medelfylligt, smakar fruktigt, med inslag av örter och röda bär och har en fin eftersmak, med lättsam mineralton.
Betyg: 4

Vin två är i box: Ett av de bästa valen bland rosévinsboxarna är,

Cameleon Malbec Cabernet Rosé 2016 (6570), 209 kr för 3 L
Röd fruktig doft och smak. Vinet är torrt, medelfylligt och smakrikt rödfruktig med en liten hint av bärsötma.
Betyg: 3+

För fler tips, eller recensioner av nya viner i maj (det kommer nya viner idag, den 5 maj) läs Anders Röttorps artikel: De 22 bästa nya vinerna i maj, alternativt undertecknads Topp 10 nya viner 5 maj.

Trevlig helg!

Fest för många eller få

Boxvin i all ära, men är inte insikten om att ju fler som delar är stora mängden ok medan för dig själv – hur kul är det att dricka samma vin (smak) under lång tid?

Ni behöver inte heller tänka på hållbarheten och för att vara rak på sak, boxvin håller knappast bättre än vinet i butelj. Det blir kanske  aningen lite mer fördröjd verkan men det är same, same but different. Påsen i boxen släpper in luft och så snart du brutit förpackningen är vinet i en nedåtgående kurva, vad gäller kvalitet. Påsen anpassar sig faktiskt inte helt efter innehåll (mängd), lägg till luftläckaget som sker genom plasten.

Med det sagt är tillfällena ändå där när ett boxvin är på plats. En röd respektive ett vitt boxvin är nu med som tips. Avslutningen är som sig bör, liten, söt och go!

Ny i sortimentet, är röda boxen:

    • Menada 2015 (2602),
      Domaine Menada, Trakien Bulgarien, 183 kr. 3 L.

      Fyllig, härligt fruktig smak med bäriga drag som blåbär och mogna vinbär, inslag av örter och lakrits. Passar lagad, smakrikt och gärna kötträtter med fokus på tillbehör som rotfrukter och ost hellre än eldiga kryddor.
      Sockerhalt: mindre än 3 g/L
      Betyg: 3+

En av klassikerna: Boxvinet som kommer i väska och kan man säga, halv-förpackning (1,5 L),

    •  Vernissage Chardonnay Viognier 2016 (2387)a
      VdP d’Oc Frankrike, 164 kr för 1,5 L

      Torr, medelfyllig och fruktig smak av gula äpplen och päron, lätt blommig rondör och bra längd. Trevlig.
      Servera som pratvin eller till grillade fisk och skaldjur.
      Sockerhalt: 4 g/L
      Betyg: 3+

Mindre och bättre! Sött vin som avslutning på middagen.

  • SÖTT VITT VIN, Castelnau de Suduiraut 2011 (3690),
    Chateau Suduiraut, Sauternes Frankrike, 159 kr för 375 ml

    Stor doft av gul, exotisk frukt samt honung. Smaken är söt, medelfyllig, exotiskt fruktig, inslag av torkade aprikoser, örter, marsipan och honung. Lång eftersmak.
    Sockerhalt: 147 g/l
    Betyg: 4+

 

Trevlig Valborgshelg till er alla!

Fler tips, surfa in på Vinbanken där vi fyllt sidorna med många och av varierande stilar och typers viners recensioner. Högt och lågt, dyrt och billigt men alla med matförslag!