Västerbottens nya skyttedrottning

Då Hanna Ljungberg placerade skorna på hyllan skapades ett stort hålrum i damfotbollen. Fotbollen hade tappat sin skyttedrottning – nu kan Sunnanå SK ha hittat hennes efterträdare i en 20 årig guldskovinnare från Östersund.

Det var den 1 augusti 2009. Sunnanå hade just gått på en nyttig vila efter bara en seger på de fem senaste matcherna. I en annan väld, eller åtminstone en annan del av Sverige spelade Östersunds DFF hemmamatch mot division II-konkurenterna Mohed. Matchen blev en utklassningsseger för topplaget från Östersund. En betydelselös händelse är första tanken, men det var dagen som Martina Sandström presenterade sig för fotbollssverige.

Guldskovinnaren från Östersund svarade för, inte mindre, än 10 mål (!) den dagen. Efter matchen blev hon uppring av, ingen mindre än, Glenn Hysén. Sandström hade blivit nominerad till Guldskon, priset till Sveriges bästa målskytt. Ett pris som hon kammade hem den 14 november i fjol – något som fick Allsvenskan att, på allvar, öppna ögonen för 20-åringen.

Sunnanå visade störst intresse och då Allsvenskan lockade – fanns inget i tankarna hos Martina. Efter en försäsong av skador, framför allt ett besvärande knä, så har hon nu tagit plats i startelvan brevid Linda Fransson. Redan i första matchen spräckte hon sin Allsvenska målnolla. Ett första mål – i vad som kan komma att bli en lång och framgångsrik karriär för den unga Östersundstjejen.

Martina har en spelstil som påminner väldigt mycket om Hanna Ljungberg – Västerbottens förra skyttedrottning. Hon är orädd och nästintill vårdslös med sin egen kropp där ett mål får kosta vilket benbrott, hjärnskakning eller köttsår som hellst. Förutom det så har hon en smartness som enkelt märks på planen. Hennes målsinne är väl redan konstaterat, men den tåls att nämnas.

Det hon egentligen saknar är det rätta klippet i steget – något Janne Hallberg lovat att grilla henne för att förbättra. Får hon till det, klarar att ställa om tempot, var lite väl mycket lägga bollen till rätta i hemmapremiären mot Bajen i lördags, så kommer det här bli en framgångssaga likt hennes föregångare – sagan om Västerbottens nya skyttedrottning.

Här kan ni höra radiointervjun då hon nominerats till guldskon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *