Helgsummering

I skuggan av VM får vi inte glömma bort det som faktiskt sker här hemma, och vi börjar med damerna – som vanligt.

Iksu begav sig som bekant ner till knäckebrödland i helgen, för ett dubbelmöte mot kometen KAIS Mora och det slutspelsjagande IBF Falun. Turnén slutade med uddamålsförlust mot Mora, 7-6, och vinst med 6-9 mot Falun. Ett helt okej facit.

I lördagens match mot Mora låg Iksu under med 6-1 efter halva matchen, innan man jobbade sig tillbaka till 6-5 efter en imponerande forcering i sista perioden. Iksu gjorde även ett sjätte mål men däremellan hade Mora klämt in 7-5 i powerplay och därmed tog serietvåan alla tre poängen.

I Iksu gjorde Martina Söderqvist mål direkt i ”comebacken”. Victoria Wikström och Cassandra Edberg gjorde två mål var i matchen.

Therese Karlsson och Amanda Larsson, hemmalagets succéduo, gjorde ”bara” tre poäng tillsammans i matchen och Anna Wijk stannade på 0+1 mot sina forna lagkamrater.

På söndagen tog Iksu revansch med seger mot Falun. Victoria Wikström blev en av de stora segerorganisatörerna med tre mål och två assist, och hon tycks med totalt åtta poäng på dessa två matcher närma sig världsklassformen. Vi noterar även att den tidigare bloggreporternFrida Norström blev tvåmålskytt i den matchen.

I och med dessa resultat ligger Iksu sjua i den haltande tabellen. Vid vinster i de kommande matcherna mot bottenlagen Karlstad och Örebro så klättrar dock laget förbi Endre och IBK Dalen upp till en femteplats.

***

I damettan var tre länslag i farten under helgen. Först ut var derbyt mellan IBF Dalen och Skellefteå Innebandy, som gästerna från Schtaan vann med knappa 2-3. Dalen ledde med 2-0 inför tredje perioden, efter mål av Malin Hall och Pernilla Stenlund, men i slutperioden var det Skellefteå som med tre snabba mål under de första fem minuterna snodde med sig tre livsviktiga poäng. Mariana Männistö, Josefin Andersson och Linda Almström hette Skellefteås målskyttar. Poängmaskinen Josefin Lundqvist syntes inte till i protokollet, men det handlar nog bara om en högst tillfällig svacka.

Under söndagen begav sig Umeå City upp till tränaren Olle Eliassons hemtrakter för match mot svårspelade IBK Boden. Det slutade med en skön uddamålsseger för City med 6-5. Evelina Sjöberg avgjorde tillställningen med drygt tio minuter kvar, och vi noterar även att Johanna Boström gjorde mål för andra matchen i rad från sin defensiva backposition.

***

Nu över till herrar, och vi börjar med division II där jag under lördagen begav mig ut på en liten tour. Först gick Berlingon till Obbola för matchen mellan Obbola IK och GUIF.

Tufft, grinigt och jämnt mellan OIK och GUIF.

Nuvarande serieledaren GUIF vann matchen rättvist med 4-7 mot ett Obbola utan Erik Zakrisson. Petter Lundström imponerade med tre mål, men den som utmärkte sig mest enligt mig var pudelkloke Henrik Nilsson på backplats. En spelare som är en dröm för varje tränare att ha i laget då han alltid håller en jämn nivå och kan spela på alla positioner. Innebandyns svar på Magnus Erlingmark helt enkelt.

Jimmy Lundström, numera med en ny klubba, ville mycket och gjorde också ett vackert mål, men det grönklädda hemmalaget orkade helt enkelt inte stå upp mot lagmaskinen GUIF som i och med segern nu leder serien tre poäng före Gamla Stan…

…som förlorade med klara 7-2 mot pånyttfödda Vildmän. Petter Eriksson gjorde tre kassar och närmar sig storformen, men bäst på planen var Putte Johansson som verkligen dominerade med sina otroligt luriga kroppsfinter.

Det var första gången jag såg Gamla Stan spela i år och jag måste säga att det var en stor besvikelse. Bröderna Karlstén lämnade båda planen poänglösa och målvaktslegenden Ronnie Englund, 43, släppte in ett par billiga bollar. Det var med andra ord inte Gamla Stans dag. Trist att man prickade in att se deras troligtvis sämsta insats för säsongen.

Övriga resultat i herrtvåan:

Strand – Övik 6-10 – Strand fortsätter förlora…

Hörnefors – TBS 6-4. Tung förlust för TBS som inför den här matchen var rejält på gång. Matchen var helt jämn och kunde ha slutat hur som helst (det stod 4-4 en bit in i tredje perioden). Erik Vähä var skillnaden mellan lagen med tre mål för sitt Hörnefors – som i och med segern smyger med i den absoluta toppen av tabellen.

Täfteå – SPIF 7-8. Verkar ha varit en tight match i skokartongen v.02. Klasspelaren Tomas Lindgren avgjorde för Superior performance in floorball med dryga minuten kvar.

IBK Ersboda – Skellefteå IBS 10-8. Bottenmöte där Ersboda till slut vann efter en minst sagt händelserik slutperiod med tolv mål och sex utvisningar! Dramatik.

***

Herrettan då? Ja, vi i Thorengruppen dödade den sista lilla spänning som fanns genom att totalbesegra upphaussade Hudik/Björkberg med 10-2. Detta efter en riktigt bra laginsats där vi för första gången i år fick igång alla tre formationer i samma match. Det är svårt att berömma någon enskild spelare efter en så tydlig laginsats, men målvakten Fredrik Lundberg ska ha en extra eloge för ett enormt slit i kassen, och dessutom en vacker assist till Mikael Nordvalls Foppainspirerande frilägesmål.

Noterbart var också att Elias Conradzon gjorde blixtcomeback efter benbrottet i tån genom ett par inhopp i powerplay. Han har onekligen ett läkkött som hade gjort Wayne Rooney avundsjuk.

Detta var också första gången jag såg bröderna Jonsson spela, och även om båda hade en tung match mot oss, liksom hela deras lag, så märktes det att det fanns en hel del innebandy i grabbarna.

Speciellt Jakob Jonsson var en riktig bollbegåvning som dock såg väldigt nonchalant ut i den här matchen. Även om han hade en hel del luriga instick så tvivlar jag på att hans passningsprocent slutade på över 50 %. Han var en besvikelse för mig och många på läktarplats jag pratat med, men man såg ändå klart och tydligt vilka kvaliteter han besitter och det förvånar mig inte att hans finurliga spelstil har fungerat så pass bra mot de sämre lagen.

Övrigt i herrettan då?

Ja, det var faktiskt bara ett till länslag som var i farten under helgen – nämligen Spöland Vännäs som tog emot Wibax Piteå hemma i skokartongen. Matchen slutade 3-5 till gästerna, vilket är förvånande låga siffror i en så pass liten hall. Dessutom förvånar det mig att Spöland än en gång förlorade. Men efter en titt på laguppställningen, där varken Olof eller Henrik Schäfer gick att hitta igen, så blev resultatet betydligt mer logiskt. Torbjörn Sjögren, Niklas Nordström och Jesper Berglund målade för ett formsvagt Spöland.

*

Avslutningsvis Allsvenskan, där Sandåkern äntligen fick smaka på segerns sötma via knappa 6-4 mot Hässelby. Sandåkern hade dagen till ära lånat in målvakten Martin Rudeström, Sebastian Håkansson, Peter Sundelin, Kim Lundström och Peter Grönroos från storebror Dalen.

Och visst spelade somliga av dessa en avgörande roll i Sandåkerns första seger för säsongen. Peter Sundelin kvitterade tillexempel till 3-3 efter ett påpassligt frislag, och Peter Grönroos blev stor matchvinnare då han med 41 sekunder kvar avgjorde matchen med ett riktigt grismål. Han passade även på att sätta 6-4 i tom kasse sekunderna efter det målet, och sa så här till kollegan Isak Angerbjörn efter matchen:

– Det var ett riktigt grismål men de är sköna de också. Speciellt i en grismatch som den här.

Tränaren Johan Eriksson fyllde i:

– Fantastiskt mentalt skönt! Förhoppningsvis kommer vändningen nu.

Trots segern ser tabelläget minst sagt dystert ut för Sandåkern, men klart är att laget i alla fall tog den absolut sista livlinan till nytt allsvenskt kontrakt.

I nästa omgång drar Sandåkern än en gång ner till huvudstaden. Den här gången för att möta talangfabriken Odelberg/Ingarö. Även den matchen blir en grym måstematch, vilket i och för sig alla matcher är för Sandåkern just nu…

*

Det var allt som helgsummeringen hade att bjuda på den här gången. Nu reser jag till Vilhelmina ett par dagar med klassen på reportageresa, så det blir tyst från min sida här på bloggen ett tag.

Tur att vi har kvar en övertaggad och exalterad Lars Lindberg som verkligen sprutar ut inlägg från Finland och VM, men som även kommer att hålla stenkoll på vad som händer på hemmaplan.

4 kommentarer

  1. Du noterade inte att Jimmy Lundström faktiskt inledde matchen med samma klubba som han åkte ut för senast? Han bytte till den där kycklingfärgade varianten i andra perioden.

  2. Jimmy startade helt otroligt nog matchen med fel klubba men bytte när ett storhjärtat GUIF vänligt bad honom byta klubba. Enligt mig så är detta värt en guldstjärna. Jimmy och tränare Edholm ska nog tänka sig för nästa match vilken klubba han startar med mot Gamla Stan.

  3. Precis som ni säger så var det först efter ett tag som Jimmy bytte klubba. Förhoppningsis håller han sig till den kycklingfärgade varianten i fortsättningen, alternativt att Obbola kan fixa fram ett Unihocskaft åt honom så att han kan fortsätta lira med sitt gamla blad utan att åka på matchstraff.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *