Helgsummering

Betydligt mindre matcher än vanligt att summera den här helgen i och med Finnkampen. Inga matcher har spelats i Allsvenskan eller Herrettan, och bara två i Damettan. I Herrtvåan däremot har det varit full aktivitet.

Vi börjar dock med damerna, där vi kan notera målkalas x 2.

Iksu Ungdom (bilden nedan) begav sig till Skönsberghallen för att hämta hem tre enkla poäng mot bottenlaget Ankarsvik. Redan efter första perioden ledde talanggänget med 6-1 och matchen var avgjord.

Målfesten fortsatte i den andra perioden som även den slutade 6-1 till Iksu, och då hade 46 skott avlossats mot mål.

Kavalkaden avtog något i slutronden vilket ger oss slutresultatet 4-15.

Caroline Lundmark, tvåa från vänster på bilden, hängde fyra kassar och tre assist i matchen och var Iksus bästa spelare.

Nina Helas och Sofia Sundqvist satte tre var, Josefin Häggström hängde två och Malin Nilsson, Nicolina Burman samt Natalie Stenvall gjorde varsitt mål.

**

Umeå Citys damer reste ner till samma hall för att hämta hem tre poäng mot Sundsvalls IBF. Så blev det också, efter seger med 10-6.

Hemmalaget var hetast i inledningen och hade 3-1 efter första perioden. Dessutom utökades ledningen till 4-1 i inledningen av den andra, men då vaknade City till liv. Med fem raka mål kunde City gå från 4-1 till 4-6 innan den andra perioden var slut. Imponerande!

I tredje perioden reducerade Sundsvall till 5-6 innan City fick ett nytt ”ryck” med fyra raka mål upp till 5-10. I slutskedet reducerade Sundsvall vilket alltså ger slutresultatet 10-6 i Citys favör.

Malin Pahkala stod för en viktig kvittering i första perioden när laget darrade. I övrigt noterar vi fyra nya mål för den glödheta Malin Strömberg.

Övriga målskyttar i matchen var Linn Johansson 2, Camilla Granström, Sandra Johansson och Amanda Nordin.

**

I och med dessa resultat ser vi en fortsatt kamp om tredjeplatsen mellan RIG Umeå, Umeå City, Iksu Ungdom och även till viss del IBF Dalen.

I botten talar tyvärr det mesta för att antingen Skellefteå eller Boden kommer att åka ur. För Skellefteås del vore det tragiskt att åka ur med tanke på att laget egentligen hör hemma i Elitserien. Och Boden är verkligen ett lag som man länge har förknippat med den här serien, så trist är det vilket som. I dagsläget talar det mesta för att det blir Boden som åker eftersom Skellefteå är fyra poäng före.

TA EN TITT PÅ TABELLEN HÄR

**

I Herrtvåan handlar det naturligtvis fortsatt om den grymt spännande toppstriden mellan GUIF, Vildmännen och Gamla Stan.

Missade ni Pär Wilhelmssons tankar om avslutningen ska ni definitivt ta en titt på det här inlägget.

Hur gick det då i helgen?  Ja, samtliga tre topplag vann vilket ger ett oförändrat tabelläge.

GUIF inledde i fredags genom att besegra Hörnefors borta i den finfina Bråvallahallen. Den segern satt dock riktigt långt inne. Med 27 sekunder kvar avgjorde nämligen Jonas Boström för GUIF, den spelare som jag tidigare hyllat här på bloggen för att vara en av de mer oberäkneliga spelarna i Umeå.

Matchprotokollet styrker detta ytterligare då man kan se att Jonas efter att ha avgjort matchen lyckades med konststycket att fira så pass vilt att han drog på sig 2+10 för osportsligt uppträdande…

Från den matchen noterar vi även kämpen Mathias Bomans hattrick för GUIF, för övrigt alla tre gånger assisterad eleganten Per Beijar.

Kristoffer Strandberg var dessutom ofin nog att göra 1+1 mot sina gamla lagkamrater.

I Hörnefors gjorde Martin Bjuggstam lagets två första mål innan Simon Blomberg, Joakim Berggren och Daniel Tjernström tog över.

Hörnefors har onekligen något intressant på gång och om de unga spelarna stannar kvar så räknar jag med att laget blandar sig i toppstriden på allvar nästa säsong.

*

SPIF tog emot IBK Ersboda hemma på Iksu i en spännande tillställning som slutade med uddamålsseger för SPIF med 8-7.

Tomas Lindgren, som tog plats i bloggens all star-team, gjorde fyra av målen för SPIF. Ersboda hade en tremålsskytt i Linus Schefström, som verkar ha gjort en kanonsäsong i bottenlaget. Möjligen blir det Ersboda SK för honom nästa säsong?

*

Vildmännen kom liksom GUIF undan med blotta förskräckelsen i bortamatchen mot Örnsköldsvik. När Samuel Karlsson satte 8-4 med sju minuter kändes det som att det var helt över, men Övik reducerade både en, två och tre gånger innan slutsignalen till slut ljöd.

Firma Mikael Hjelm/Samuel Karlsson och Petter Eriksson stod för samtliga av Vildmännens mål! Minst sagt imponerande, och det är väl en underdrift att säga att den kedjan bär fram laget just nu – även om det finns gott om potential i övriga laget också.

*

Gamla Stan fick en enklare resa än sina toppkonkurrenter i bortamötet med jumbon Strand. Det blev vinst med ”bara” sex mål efter slutresultatet 4-10. Precis som vanligt handlade det mesta i offensiv väg om bröderna Karlstén, som i den här matchen stod för elva poäng tillsammans. Vi noterar även att Linus Johansson gjorde tre assist i matchen.

Faktum är att Gamla Stan först i den tredje perioden säkrade den här segern som på förhand kändes stensäker. Efter första perioden ledde nämligen Strand med 2-1, efter två perioder ledde Gamla med knappa 4-3, innan slutperioden vanns med periodsiffrorna 6-1.

*

Täfteå tog emot bottenlaget Skellefteå IBS hemma i den trånga skokartongen. Det blev en grymt målrik historia – 16-10 till Täfteå.

Yrvädret Andreas Olofsson satte fem mål för sitt Täfteå och var med det planens bästa målskytt. Hos gästerna var målskyttet desto mer utspritt men vi noterar tre stycken tvåmålskyttar i Tomas Forsman, David Morén och Martin Edeljung.

*

Sist men inte minst matchen mellan Obbola och TBS, som fick en minst sagt speciell start när TBS gjorde mål i matchens två första byten! Anton Bergström inledde målskyttet innan Niklas Enström följde upp. Anton gjorde dessutom sitt andra mål för dagen efter 03.05 och smakstarten var ett faktum.

Men segern var inte klar för det. Obbola kom tillbaka och efter två perioder var ställningen 7-7 efter bland annat två mål var av Daniel Forsgren och Anders Burström.

I början av tredje perioden tog dessutom Obbola ledningen med 8-7 genom Andreas Ljung innan Daniel Nygren kunde kvittera tillställningen till 8-8. När sedan Robin Uddberg dryga minuten slaskade in ledningsmålet till 8-9 släppte aldrig TBS taget om matchen utan Joel Sandqvist, Jim Johansson och Anton Bergström utökade istället ledningen och fastställde därmed slutresultatet 8-12.

TBS har verkligen hittat ”slutspelsformen” som hade behövts om laget var inblandade i toppstriden. Men tackvare plumpar mot bland annat Skellefteå borta så är laget, trots sin väldigt höga högstanivå, borträknade från dramatiken som herrtvåan fortsatt bjuder på.