Helgsummering (H1)

Herrettan fick ett minst sagt dramatiskt slut. Det har länge varit spännande i botten, men inför den sista omgången kändes det rätt givet att det var Örnsköldsvik som skulle åka ut då de mötte seriesuveränen Sandåkern. Om de bara ”gjorde sitt jobb” genom att besegra Övik så hade utgången i matchen mellan Gamla Stan och Kiruna inte spelat någon roll.

Men nu blev det inte så…

Sandåkern förlorade nämligen med 8-5 mot Örnsköldsvik. Detta utan högerbacken Joel Bäckström som inte hatar att slå krossar till den fenomenale Niklas Blomberg – som även han saknades.

Det är enkelt att skylla ifrån sig förlusten på avsaknaden av den duon, men tittar man på den trupp som trots allt spelade, innehållandes etablerade namn som Mikael Hjelm, Torbjörn Sjögren, Joakim Hagenmalm, Mattias Adolfsson, Niklas Ivarsson, osv, så tycker jag fortfarande att de ska kunna vinna mot Övik.

Jag tror däremot INTE att det var någon läggmatch – som vissa förvånande nog verkar tro. Av vilken anledning skulle SSK lägga sig?
De hade ju sin fantastiska segersvit att spela för, och jag är säker på att samtliga spelare i SSK:s omklädningsrum var besvikna efter matchen då de inte lyckades ro hem den sviten hela vägen in i kaklet.
Men trots att säsongen nu slutade i moll så får man inte glömma att Sandåkern gjort en fantastiskt bra säsong. Motståndet har inte alltid varit det tuffaste, men i de på förhand tuffare matcherna har laget uppträtt väldigt stabilt. Tabellraden 20-1-1 är givetvis mycket väl godkänd med ett extra plus i kanten.
Nu ska det bli spännande att se vad som händer under silly season. Jag har tidigare antytt att de förmodligen behöver förstärka sitt lag om de ska hålla sig kvar i Allsvenskan, och jag antar att organisationen runt omkring laget delar min uppfattning. Vi kan med andra ord räkna med att det kommer bli rullians i spelartruppen.

***

Sandåkerns oväntade förlust kom att drabba Gamla Stan väldigt hårt. De förlorade nämligen i förlängningen mot Kiruna med 6-7 och är därför degraderade till division II.

”Idrotten är grym och skillnaden mellan glädje och sorg är hårfin vilket denna match var ett tydligt exempel på” – från klubbens egna hemsida. Där finns en lång och väl nyanserad text som jag skulle hänvisa till:

KLICKA HÄR

Personligen håller jag med om väldigt mycket som skrivs i den texten. Det här med att mixa ungt och gammalt i en spelartrupp ska man verkligen inte underskatta då man börjar komma upp i seriesystemen.

Nu är frågan vad som händer i Skellefteå. Jag har tidigare varit inne på att de bästa spelarna i Gamla Stan bör leta sig till IBK för att i sin tur få ett lag som garanterat skulle vara med och slåss om seriesegern. Nu har inte jag fullständig koll på relationerna lagen emellan så jag vet inte ens om det är värt att spekulera kring en sådan grej, men det jag vet är att IBK kryddat med de bästa spelarna från Gamla Stan garanterat skulle kunna vinna division I nästa säsong.

**

Annars då?

RIG Umeå krossade Hudik med 15-9. Imponerande. Youssif Touma gjorde inte mindre än sex mål vilket är en bedrift i sig. Fyra av målen kom i sista perioden.
Storstjärnan Albin Sjögren gjorde 5+3 och seglade därmed upp på en total tredjeplats i poängligan. Var spelar denne pojk nästa säsong?

Blir han kvar på RIG under sista året alá Rudd eller släpps han redan nu till en högre serie? Jag hade i alla fall välkomnat honom med öppna armar till Thorengruppen och jag är rätt säker på att både Sandåkern, Umeå City och IBK Dalen skulle vara intresserade av hans tjänster också.

Segern gjorde förövrigt att RIG slutar på en finfin fjärdeplats i serien.

**

I fredags spelades det norrderby i Eddahallen mellan Skellefteå IBK och Wibax Piteå. En match som gästerna, något otippat, vann i förlängning med 7-8.

Efter två perioder ledde Wibax med 3-5 men i slutronden växlade IBK upp och gick ifrån till 7-6. Med drygt tre minuter kvar lyckades dock Wibax kvittera till 7-7 och det resultatet höll sig matchen ut. I förlängningen dröjde det blott 02.20 innan Johan Eklöf avgjorde.

En lite rolig detalj i protokollet är att Skellefteås busfrö Kristoffer Hallin åkte på två minuter för protest mot domslut i samma veva som gästernas Jonas JK Karlsson åkte på en ”femma”. Man brukar ju vanligen inte protestera då man får med sig en ”femma”, men här skulle man kunna tolka protokollet som att det var precis så.

Mattias Lundberg gjorde tre mål för Skellefteå och slutar till sist tvåa i den totala poängligan bakom Jakob Jonsson i Hudik. På tal om tvåa så slutar även Skellefteå IBK, som bekant, tvåa i serien. Ett mycket bra facit.

**

Gimonäs UIF spelade bottenfinal mot Sundsvall City i helgen. 10-5 slutade matchen vilket gör att GUIF:s tråkiga säsong i alla fall fick ett sluta i dur. Redan efter första perioden var ställningen 5-0. Det var först i den tredje perioden som gästerna lyckades snygga till siffrorna lite grann.

Bloggfavoriten Johan Flinkfelt, som kom ifrån Thorengruppens frysbox inför den här säsongen, gjorde 1+3 och var med det poängbäst i GUIF. Jonatan Fornander, den målfarlige backen, hängde två, och Pär Wilhelmsson, den omålfarlige backen, hängde ett.

**

Sist men inte minst har vi då Ersbodas match mot Jemtland kvar att rapportera om. Den matchen slutade med en brakförlust för de röda. 10-2. Hemresan kan inte ha varit så speciellt rolig efter det. Eller så var den just rolig om spelarna valde att skratta åt eländet.

Jonas Eklund gav Ersboda ledningen i första bytet men efter det gick det mesta åt pipsvängen.

Blir förvånad då jag ser att Ersboda till slut blivit sexa i tabellen efter en så här pass ”trött” säsong. Framförallt efter jul har det varit väldigt få deltagande på träning och match. I den här sista matchen kom Ersboda med nio utespelare om en målvakt.

Nu får vi se vad som händer med Ersboda till nästa säsong. Rykten om nedläggning florerar och det är ju inte så konstigt med tanke på hur få spelare laget har just nu. Dessutom har laget, vad jag förstått, gått back ekonomiskt de senaste säsongerna. Personligen tycker jag att det vore tråkigt om detta lag läggs ner. Jag har ju faktiskt spelat där en säsong och tycker att det är en klassisk förening som måste finnas kvar. Tyvärr är det just nu en väldigt negativ trend att a-lagen inom föreningen lägger ner. Det har skett både inom fotbollen och innebandyn. Förhoppningsvis händer det inte igen, men vi får som sagt se. Just nu känns det som 50/50 utan att egentligen ha kollat upp ärendet särskilt mycket. Ni läsare får gärna bidra med mer info kring detta i kommentarsfältet.

**

Dåså. Då var den sista helgsummeringen om H1 skriven. Jag hoppas ni som är intresserade av den här serien har varit nöjda med bevakningen. Personligen tycker jag att det har varit roligt även om jag är rätt less på att läsa matchprotokoll så här i slutet av säsongen…

3 kommentarer

  1. ESk kommer att slås ihop med IBF Ersboda. Troligen spelar man i 2an tråkigt nog. Vad händer på Ersboda??

  2. Mats: Nej, du har rätt i din indirekta kritik. Jag har lagt till info nu om den matchen.
    Jag trodde den spelades tidigare under veckan, och helgsummering har varit just en HELGsummering och inte en veckosummering. Många derbyn under veckotid har fallit bort i bevakningen. Men denna match spelades på en fredag och det räknar vi till helgen, så nu är den inlagd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *