”Bagarn” om årets säsong

Sandåkern har fått en tung start i årets Allsvenskan Norra. Efter fem omgångar parkerar laget på sista plats med noll poäng. – Vi måste plocka poäng mot bottenlagen, säger Sandåkerns Joakim Hagenmalm.

Under de senaste två åren har Sandåkern gått som en jojo genom seriesystemet. Våren 2011 åkte man ur Allsvenskan – men sejouren i division 1 blev kortvarig. Förra säsongen joggade man bekvämt genom division 1 norra Norrland med tio poängs segermarginal, endast en förlust och en fantastisk målskillnad på hela +105 mål. Trots överlägsenheten ifjol står man dock fortfarande på noll poäng fem matcher in i årets serie. Ett bevis på att klasskillnaden mellan serierna är stor.

– Tempot är förstås högre, vilket gör att man straffas på ett helt annat i Allsvenskan. I division 1 kunde man tappa bollen på mittplan utan att det behövde bli mål bakåt medan det smäller direkt i Allsvenskan. I power play och box play är skillnaden kvalitetsmässigt också stor, menar Hagenmalm.

Ett av glädjeämnena för Sandåkern i år stavas Joakim Hagenmalm. En snart 26-årig forward som förutom ett år i Norge varit klubben trogen en lång tid, och som ifjol stod för 41 poäng över 22 matcher i division 1. I år har han hittills skrapat ihop sju poäng på fem matcher, ett bra facit med tanke på var laget ligger i tabellen. Med det är han näst bäst i laget efter Niklas Blomberg.

– Jag skulle väl inte påstå att det är några direkt bländande insatser jag stått för. Det är förra matchen mot Gävle (fyra poäng av Hagenmalm, egen anmärkning) som det gick riktigt, riktigt bra. Det är bara hoppas att formen hållit i sig till helgen nu när vi haft speluppehåll.

De uteblivna poängen för laget kan till viss del tillskrivas den tuffa inledningen på säsongen. Under de tre första matcherna fick man möta tre av seriens bästa lag – Sirius, Thorengruppen och Balrog.

– Vi fick en väldigt tuff lottning av serien, och de tre första matcherna var det egentligen inget att säga om; vi förlorade med ganska klara siffror mot topplagen. Men det är något som vi var förberedda på när vi sett spelschemat. Jag tror det är få lag som kommer ta poäng av dem, säger han.

I den senaste matchen mot Gävle GIK på bortaplan var det nära att det blev en poäng för jumbon, trots underlägen med såväl 6-1 som 9-6.

– Det var synd att vi inte lyckades ta tre poäng mot Gävle för där kändes det som att vi var bättre. Vi har fem-sex minuter i andra perioden där vi spelar riktigt dålig och tappar in allt för många bollar. Jag tycker att vi är bättre matchen igenom, förutom då den där perioden i början av andra. Vi skulle haft tre poäng, jag tycker inte Gävle var vidare bra.

Till helgen väntar ytterligare ett topplag i form av KAIS Mora på bortaplan. Ett Mora som ligger på fjärde plats i tabellen efter förra omgångens förlust mot Thorengruppen, och som är ett erkänt bra innebandylag. Åter en tuff match för bottenlaget således.

– Det är en tuff match för oss på pappret, helt klart. För att vi ska kunna knipa poäng där krävs att vi sätter försvarsspelet och sedan kriga in några bollar på chanserna vi får. Vi ska försöka störa deras keeper och förhoppningsvis lyckas i försvarsspelet. KAIS Mora gillar att spela anfallsspel, så det är försvaret som är nyckeln för oss till helgen, spår han.

Hagenmalm menar att för att Sandåkern ska klara sig kvar krävs det att man är starka i matcherna mot bottenkonkurrenterna.

– Vi måste plocka de viktiga poängen mot bottenlagen. Exempelvis mot Gävle hade vi behövt tre poäng, för de kommer förmodligen ligga där nere. Matchen mot Haninge nästa helg blir otroligt viktig för oss. Det och och knipa några bonuspoäng mot seriens bättre lag, förhoppningsvis mot KAIS Mora redan nu till helgen, avslutar Joakim Hagenmalm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *