Inspiration från andra sporter

Var på hockey ikväll. Björklöven malde till sist ner tunga Vännäs HC med 3-1.
Känns faktiskt overkligt att vår stads kära ishockeylag tvingas spela seriematch mot lag i denna kaliber. Den enda vägen är upp…

Nåja. Kom i alla fall att tänka på en regel som jag tycker borde anammas i innebandy. Nämligen den att man kan döma mål även fast bollen aldrig passerat mållinjen.

När en spelare kommer fri mot tom bur i hockey och hindras från att lägga in den med bryska medel så döms det mål.  Genialiskt.

När Dalen mötte Jönköping hände det faktiskt en klockren sådan sekvens. En Jönköping-lirare skojade med Dalens försvar och rundade sedan målvakten.
Han skulle bara raka in en backhand från en dryg meter mot ett helt öppet mål – men en Dalen-klubba stoppar honom med bryska medel och det blir straff.
Johan Anderson bränner straffen och det blir inget mål på det numerära överläget som följer.
I det läget hade jag gärna sett att domarna blåser mål från början.
Ett givet mål blev inget mål. Jönköping straffades trots att de fick chansen att lägga straff + powerplay.

Visst, det här är ingen regel som kommer behöva användas ofta precis, men jag tycker ändå det är bra om regeln finns där. Den är läcker att ta till när sådana situationer uppstår.

Jag får helt enkelt ta och skriva en motion till Svenska Innebandyförbundet.

***

Har även kollat runt lite hur andra sporter gör när det kommer till gnälla-på-domaren-problematik.
I basket är det näst intill nolltolerans mot detta. Det blir teknisk foul direkt – och motståndaren får börja med bollen. Kan vår kära sport hämta någon inspiration från det?

Handbollen har också lyckats bra med det faktum att spelarna släpper bollen direkt det är avblåst. Alltid lika underhållande att se spelarna frustrerade samtidigt som de jobbar hem järnet till försvaret. Det blir dessutom ett ruskigt bra flyt i spelet.

Just det är väl orosmolnet kring innebandyn. Att diskussionerna ges för stor plats i matcherna. Vissa tekningar kan ta över en minut på grund av löjliga petitesser. Det är frustrerande för både spelarna och publiken.
Här måste förbundet komma fram till en lösning.

Mitt förslag är: Rock’n’roll-tekningar. Inga regler förutom att bladet ska vara i golvet.
Låt alla fuska hur mycket som helst. Det är ändå det alla gör just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *