De stressade svenskarna.

Svenskarna är de mest tidspressade i Europa tätt följt av Finland, Norge, Danmark och Island. Tidspressen i arbetet skapa stress som i sin tur orsakar sjukdomar som leder till långa sjukskrivningstider. Orsaken till stressen kan vara hög arbetstakt för att kompensera höga produktionskostnader. Arbetslivsinstitutet som fanns i Umeå, men som Alliansen avvecklade, hade varit en resurs idag för att forska om vad som bör göras för att undvika stress i arbetslivet. Vi får hoppas att förnuftet infinner sig när det gäller Arbetslivsinstitutet.

Arbetsmarknadens parter bör beakta den ökade stressen i arbetslivet och aktivt bidra till forskning och utveckling av dagens arbetsplatser med målet att minska sjukskrivningarna. Drivkrafterna för ökad produktion och rationaliseringar kopplas ofta till krav på högre löner. Det är en realitet som bör studeras extra noga. Målet bör vara att inte offra människors hälsa för ökade löner och högre produktion.

Det här inlägget postades i Arbetsmiljöfrågor och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *