Hur mår vi egentligen?

När omvärlden ser på Sverige och vår levnadsstandard är det många som avundas oss. I dessa flyktingkrisens dagar så kommer det även flyktingar som inte flyr från krig utan från fattigdom. Det är naturligtvis beklagligt om vi inte kan hjälpa alla men vi hjälper de människor som verkligen är i nöd i första hand.

Svensken som borde leva ett gott liv brottas med diverse vällevnadsproblem som är själv-förvållade men som påverkar vardagen negativt. Det är jakten på mer prylar, finare hus, finare bilar, hus i fjällen, utlandsresor m.m. Dessutom tillkommer en vardag som är så välplanerad att någon egen tid inte finns att tillgå så minsta störning i tidsschemat innebär kaos för familjen. Tid för familjen att umgås på egna villkor finnas inte utan det är full fart hela tiden.

För att skapa balans i tillvaron bör vi komma bort från det materiella tänkandet/behovet och skapa andra värderingar som ger gemenskap och upplevelser. Vi har en fantastisk natur som i många stycken inte värdesätts. En fjällvandring i Sverige i stället för en Thailandsresa skulle skapa större behållning och vara bättre för hälsan och miljön. Jakten på status och ägande är förödande för människorna i vår tid. Det borde inte få vara så att vårt levnadssätt orsakar sjuk-skrivningar i så stor omfattning som vi nu upplever. Förutom plågade människor så drabbas ekonomin hårt. Därför måste kompassen ställas om mot mindre stress, mindre prylar, mer hänsyn till miljön i alla sammanhang, bättre balans mellan olika grupper i samhället, arbete åt alla och mer jämlikhet i välfärdsfrågor. Det måste finnas ett övergripande kvalitetstänkande för människorna i vårt samhälle för att säkerställa lika behandling för alla.

Det här inlägget postades i Samhällsfrågor och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *