Aktuellt i Umeå

Nu stundar snart invigningen av IKEA i Umeå. Etableringen är på gott och ont. Det finns risk att stadskärnan urholkas och nuvarande butiker får det tufft. En del kommer att lägga ner andra gör kanske konkurs efter hård kamp. Trots att andra städer har negativa erfarenheter av dylika handelsområden så räds inte Umeå. Hoppas nu bara att IKEA betalar rättmätig skatt. Enligt de gröna/EFA i EU har bl.a. IKEA undkommit att betala skatt i flertalet länder genom ekonomiskt trixande. De kräver nu att IKEAS skatteflykt utreds av EU.

El-bussarna i Umeå är mycket positivt för miljön. Nu när bussåkandet ökar så är satsningen helt rätt i tiden. Hoppas bara att antalet eldrivna bussar kan öka..

Kommunledningen har fått inkassera en hel del kritik för att Kyrkan har fått ekonomisk hjälp till att ge tiggarna tak över huvudet, särskilt nu under vintern. Det är omsorg om barnen som varit vägledande. Hjälpen är tillfällig då kommunen räknar med att tiggarna på sikt återvänder till sina hemländer. Åtgärden från kommunen visar på medmänsklighet i en svår tid för tiggarna. Protesterna från främst moderaterna var väntad.

2 kommentarer

  1. Det kommer sannolikt att bli tufft för handeln i centrum. Redan i dag tär handeln via Internet och risken är att omsättningsförlusterna till det nya handelsområdet gör att ett många får kasta in handduken.

    • Hej! Helt rätt. Det är knäfall för IKEA som förvånar. Handlarnas organisation verkar inte värna om affärerna i city något som förvånar. Som motvikt bör bl.a. fri parkering införas.
      Mvh
      Klas Viberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *