Skatteplaneringen fortsätter.

Skatteverket har på regeringens uppdrag granskat de stora välfärdsbolagens skatteplanering inom lagens råmärken. De kryphål som fanns utnyttjades för att undvika bolagsskatt var i hög grad räntesnurror. Nu har den möjligheten stoppats. Skatteverket har på nytt granskat aktuella företag, de som verkar inom vård skola och omsorg, och de verkar ha upphört  att skatteplanera med räntor på ägarlån, d.v.s. räntesnurror.

Men skam den som ger sig. Nu inriktar sig företagen på koncernbidrag, ränteavdrag på externa lån och utdelningar till ägarna vilket leder till mindre skatteintäkter.

Enligt Skatteverket omsatte välfärdssektorn 2014 ca 153 miljarder kr. Ca. 5 miljarder eller 3,2 % försvann ur välfärdssektorn p.g.a. skatteplanering. Det är välfärdsjättarna som fortfarande betalar minst andel bolagsskatt. De verkar i Sverige och påstår att de anstränger sig för att göra bra insatser inom välfärdssektorn. Om de anser att skatteplanering är bra insatser så har de lyckats.

Det här inlägget postades i Ekonomi och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

2 kommentarer

  1. Klas, det är bara att gratulera ägarna i de bolag som verkar i välfärdssektorn. De stora ägarna alltså. Alla ägare är inte stora och har nästan ingen vinst. Det är viktigt att ha i åminne. Bara för att de stora drakarna gör vinst och rimligen skatteplanerar. Vilket bolag gör inte det förresten? När välfärdsektor för ett antal år tillbaka i tiden till etthundra procent drevs i ett socialtiskt manér då var det bara förluster. De stora drakarna använder skickligt management, stordriftsfördelar etc. för att förvandla en satsad krona till en krona och fem öre. Vari ligger problemet så länge som skatteplaneringen håller sig inom de lagar som skattelagstiftningen stipulerar? De där fem miljarder kronor som du skriver om fanns aldrig under den tid välfärdssektorn i Sverige till fullo var socialistisk.

    • Hej! Vi kan konstatera att skulle även det nya sättet att skatteplaneras stoppas så falnar intresset för välfärdssektorn. Då minskar vinsterna. Det spelar inte så stor roll vilka bolag som verkar i välfärdssektorn bara de uppträder hederligt och ärligt, det är just det som är problemet.
      Mvh
      Klas Viberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *