Näringslivets vd:ar och styrelser.

Under flera år har vi via media tagit del av företag som har farit illa p.g.a. att vd och styrelse har missbrukat sin ställning. Det har skett genom orimligt höga löner, bonusar, förmåner som inte funnit motsvarighet i samhället. Nämnas kan SCA och Eriksson men även bankernas ledningar har svävat i det blå. Det kan närmast tolkas som att de har blivit fartblinda på något sätt i varje fall har de saknat en verklighetsförankring. Det finns därför anledning att närings-livet utbildar sina chefer och styrelseledamöter i ledarskap, ekonomi, etik och moral. I stora företag med många anställda kan det vara förödande med en företagsledning som utnyttjar företagets resurser för att berika sig och leva i överflöd utan rimliga begränsningar.

De svindlande löner och bonusar som redovisats i näringslivet kan ingen människa vara förtjänt av därför bör det införas ett tak som står i rimlig samklang med övriga i samhället. Näringslivets toppar bör nog bättre vårda det lilla förtroende som finns kvar.

 

Det här inlägget postades i Ekonomi och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *