Religiösa friskolor.

Stat och kommun måste öka det demokratiska styret över skolorna. Storbolag och religiösa samfunds inflytande måste begränsas. Regeringen bör förbjuda religiösa friskolor. Vi ser att religionens inflytande, oavsett samfund, breder ut sig och används som maktmedel i vissa samfund av specifikt män.

Att samfunden vill ha friskolor beror på deras önskan att öka medlemsantalet och därmed bli en starkare röst i samhället. Men till denna verksamhet får inte staten bidra. Den kommunala/ statliga skolan skall vara fri från religionspåverkan. Barnen skall växa upp utan påverkan av religiösa samfunds olika läror. De har inte förmåga att ifrågasätta innehållet i lärorna ej heller de olika samfundens verksamheter. När barnen når vuxen ålder får de själva ta ställning. Vill de enskilda samfunden bedriva utbildning i en viss trosriktning får de ansvara för detta själva, både praktiskt och ekonomiskt.

Som exempel på samfund som agerat aggressivt är Livets Ord i Uppsala där verksamheten inriktade sig på att samla in pengar och makten över medlemmarna var ett centralt inriktat mål. Sårbara människor utnyttjades på ett motbjudande sätt.

Det här inlägget postades i Religioner och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *