Vinster i välfärden.

I VF onsdagen 17-01-04 skriver Elisabeth Björnsdotter Rahm M om ”behovet” av vinster i välfärden. Regeringen tycks inte förstå förutsättningarna för att driva företag. Att en viss vinst måste finnas för att företagen skall kunna existera borde vara en självklarhet.

Vi har en situation i Sverige idag som innebär att näringslivet är ute efter skattebetalarnas pengar. De anser att det finns utrymme för vinster genom att banta verksamheten till minimikraven, ibland ännu lägre för att maximera vinsten. Det sociala intresset existerar inte utan det är vinsten som styr. Det verkar vara mera lukrativt att tjäna pengar på välfärden än att satsa på industrin.

Nu verkar insändaren ändå finna en viss osäkerhet när det gäller att rättfärdiga denna tärande verksamhet som riskkapitalbolagen ägnar sig åt. Insändaren menar att det vore bättre om t.ex. landstingen satsade på personalen och arbetsmiljön i stället för att anlita hyrpersonal, således samma inställning som regeringen har när det gäller skattebetalarnas pengar till välfärden, att de skall gå till verksamheten. Nu uppstår genast frågan hur man kan värna om risk-kapitalbolagens vinster i välfärden i ena fallet och vill i nästa andetag undandra hyrbolagen deras vinster när de hyr ut personal till landstingen.  I båda fallen handlar det ju om skattemedel. Det finns tydligen ett visst mått av tveksamhet hos insändaren.

Det här inlägget postades i Politik och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *