Revisorernas uppdrag i Umeå kommun.

Revisorerna är kommunfullmäktiges kontrollorgan för att granska och rapportera om det uppstår avvikelser från de styrdokument som skall finnas för resp. verksamhetsområde inom kommunen. Revisorerna har att förhålla sig till ett revisionsreglemente som kommunal-fullmäktige har godkänt.
Kommunen har de senaste åren drabbats av allvarliga missförhållanden som medfört slöseri med skattemedel, vidlyftiga studieresor, upphandlingar som avvikit från ingångna avtal och tvivelaktiga upphandlingar. Därvid har framkommit ett anmärkningsvärt förhållningssätt till hantering av skattemedel inom kommunen då det verkar som att ledningen inte har haft tillräcklig kontroll på vad som sker eller har skett. Egenkontroll verkar vara ett främmande begrepp.
De missförhållanden som kommit i dagen har kommunens revisorer inte uppmärksammat vilket är synnerligen anmärkningsvärt och borde leda till att kommunfullmäktige skärper revisorernas granskningsuppdrag.
De som upptäckte avarterna var VK:s journalister som slog larm. I början var kommunen och de som anklagades avvaktande och frågande. De ansåg att inget fel hade begåtts. Så småningom vaknade självkänslan och en viss självkritik kunde noteras. Revisorerna försökte till en början att ställa sig bredvid och titta på utan självkritik vilket var mycket anmärknings-värt. Normalt borde det ju ha varit revisorerna som hade upptäckt avvikelserna. Det finns därför anledning att tacka VK:s journalister för deras granskande journalistik som medfört att ansvariga inom kommunen fick en redovisning av tillståndet inom kommunen när det gäller att hantera skattebetalarnas pengar. Att den organisatoriska delen bör ses över borde vara självklart efter de brister som uppdagats.

Det här inlägget postades i Okategoriserade av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *