Iran, ett land i kris

Vi ser nu vad som händer i Iran, ett land styrd enligt shiamuslimska lagar. Det blottar ett samhälle i djup kris med stora motsättningar mellan olika befolkningsgrupper. Iran är ett rikt land med inkomster från oljan men landets regering saknar förmåga/vilja att fördela tillgångarna på ett solidariskt sätt. Arbetslösheten är skyhög och bland vissa grupper råder det ren fattigdom.
Från ett utifrån perspektiv förvånar det många att den muslimska religionen inte har demokrati och social rättvisa som grundbult utan att extrem fattigdom tycks vara ett normalt inslag i samhällsbilden. Att de kuvade så småningom reagerar som nu visar på bristerna i den muslimska läran. Alla människors lika värde tycks vara ett okänt begrepp inom Islam.
Historien visar att det inte går att kuva ett folk i all oändlighet. Inte ens med hjälp av hårda religiösa lagar och regler. Så småningom brister det om inte förståndet hos de styrande fattar situationen på rätt sätt.
Irans ledare bör beakta FN:s deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Det här inlägget postades i Politik och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *