Alliansen, en politikerbur.

Bildandet av Alliansen hade ett särskilt syfte nämligen att öppna upp för C, L, KD och M att komma åt taburetterna, d.v.s. avsätta S och MP. Att partier med så mångfasetterad politik gick samman var ett vågspel men deras starka vilja att regera överbryggade svårigheterna. Under förra mandatperioden styrde Reinfeldt med järnhand. Det var bara att acceptera moderat politik eller försvinna. Visserligen fick småpartierna ett och annat fläskben att visa upp för sina väljare men det var i grunden moderat politik som dominerade. Tyvärr ledde den till ett ekonomiskt haveri.
Nu betyder ju Alliansens politik ett evigt kompromissande i synnerhet för de små partierna. Det betyder att en röst på C för att deras migrationspolitik lockar väljare kommer att innebära  i praktiken en röst på M då de som största parti knappast kommer att ändra sig. Även i andra frågor blir M dominerande om den splittrar Alliansen.
Man kan konstatera att Alliansen bidrar till sämre utveckling mindre reformer och ett evigt käbbel som tröttar ut väljarna och ökar politikerföraktet. Alliansens evigt kompromissande lurar väljarna och skadar landet.

Det här inlägget postades i Politik och märktes av Klas Viberg. Bokmärk permalänken.

Om Klas Viberg

Namn: Klas Viberg Gift: Med Gunnel Bor: I Röbäck, Umeå. Födelseort: Docksta, Kramfors kommun. Är: Pensionär Varit: Anställd i Vattenfall i 42 år, jobbat med drift och underhåll av vattenkraftstationer. Intressen: Samhällsfrågor, politik, ekonomi och idrott.

4 kommentarer

  1. Regeringen Persson sänkte skatterna med 90 mdkr och Alliansen med 140 mdkr. Meningarna är delade om dessa skattesänkningarnas väl och ve. Mycket tyder på att dessa sänkningar i allt väsentligt inte bidrog till ett moras utan tvärtom bidrog till en god utveckling. Och snart har det gått tio år sedan finanskrisen briserade och Sverige stod sig väl i denna kris. Nu skördar vi frukterna av Alliansen grundarbete. Dock vill jag ha mer debatt om jobbskatteavdraget och föreslår att det på varje löntagares lönebesked ska lagstiftas om att det på en speciell rad ska stå hur stor jobbskatteavdraget är. Som läget är nu får vi endast information om storleken på avdraget när vi deklarerar. Du skäller på Alliansen. Vilken politik får vi med de rödgröna? Och dessutom förmodligen i minoritet. Vi har inte sett så mycket av de fabulösa samarbetsregeringen som Löfven deklarerade när han tillträdde hösten år 2014.

    • Hej och tack för dina synpunkter.
      Jag konstatera bara att de små partierna i Alliansen far illa av ett evigt kompromissande. När det gäller Alliansens senaste regeringsperiod v<r det ingen lysande föreställning. Skatten sänktes och pengarna tog slut. Hur det blir nästa period är svårt att sia om. Moderaterna har en ledare som är oförutsägbar det har han visat genom åren.
      Med vänlig hälsning
      Klas Viberg

  2. Klas, pengarna har inte tagit slut. Dock fanns det ett underskott på cirka 70 mdkr efter det att statskuppen gick till ända i september år 2014. En kupp som hade varat i åtta år. Och statsfinanserna har ju en förmåga att påverkas både av låg-och högkonjunkturer. Spara i högkonjunktur (bygga skyddsvallar) och spendera i lågkonjunktur. Inget raketforskning direkt. När det gäller de mindre partierna oavsett färg är det viktigt att finns kvar. Eller tror du att Socialdemokraterna har alla lösningar på framtiden? Utvecklingen av politiken sker rimligen med många åsikter. Vi har ju under denna mandatperiod sett hur SDs politik på migrationsområdet fått fotfäste i riksdagen. Lövfen vill ju inte bygga murar men fick ändå mura. Och när det gäller politiken finns mer som förenar än som skiljer mellan de så kallade blocken.

    • Hej igen.
      Sanningen är ju den att Alliansen vill sänka skatterna som då drabbar välfärden. Samtidigt vill de också ha bidrag indirekt, t. ex. Rot och Rutavdrag. Så egentligen vill Alliansen minska på välfärden. Egentligen är det bara Kristersson som tidigare har klart uttalat att han vill aktivt bidra till att minska på välfärden.
      Vänlig hälsning
      Klas Viberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *