Gott nytt år med nya laget!

Jag vill passa önska alla bloggläsare ett riktigt gott nytt år!

Nu går vi in i 2014 då vi har val till både EU-parlamentet och riksdag, kommun, landsting.  Socialdemokraterna i Umeå har valt fram nya företrädare till kommunledning efter valet. Vi går fram med ett ungt lag som har både erfarenhet och kompetens. Det känns roligt att vara en del i det nya lagbygget och samtidigt veta att erfarna företrädare finns kvar och backar upp.

För oss går välfärden före skattesänkningar. Vi ska göra det vi kan för att Umeå ska fortsätta utvecklas och vara en bra stad att leva i.

nyalagetSocialdemokraternas nya kommunledning i Umeå: Bakre raden från vänster: Peter Burström, Andreas Lundgren. Främre raden från vänster: Margareta Rönngren, Janet Ågren, Moa Brydsten, Hans Lindberg. Foto: Jörgen Boström

Mer kovändning tack!

Från årsskiftet slopas arbetslöshetsavgiften i arbetslöshetskassan. Det här var ju en av de första åtgärderna den borgerliga regeringen genomförde januari 2007 under namnet ”förhöjd a-kasseavgift”. Tanken från regeringen var att försöka koppla a-kasseavgiften till arbetslöshetsnivåerna i respektive bransch för att därigenom mota höga lönekrav och skapa fler jobb.

Men det har inte fungerat vilket de fackliga organisationerna påpekat för döva öron i sex års tid. Straffavgiften har gett staten mångmiljardbelopp som löntagarna fått stå för och som skeppats ut i skattesänkningar till välbesuttna. Samtidigt som regeringen vägrat höja taket i arbetslöshetsförsäkringen så enbart de med inkomster mellan 18700 per månad får ut 80%. Följden är att en halv miljon lämnat a-kassan på grund av försämringarna och alltså står utan inkomst vid arbetslöshet.

Regeringen gör nu en hunraåttiograders sväng i frågan. Inte för att man ändrat sig, utan för att underlätta för trepartssamtalen med LO och Svenskt Näringsliv. LO har krävt att denna straffavgift för löntagarna avskaffas.

Regeringen får gärna fortsätta skrota sin politik. Sverige blir tryggare då. Och för många löntagare ger detta dessutom mer i plånboken än ett femte jobbskatteavdrag. Så kan det gå.

Skorpionen och grodan

Annie Lööf(c) är på krigsstigen i debatten kring vinster i välfärden. Anders Borg och Jan Björklund anklagas för populism när de uttalat sig tveksamma kring riskkapitalbolagens framtid i välfärden.

Det har Lööf i och för sig helt rätt i. Anders Borg har naturligtvis ingen plan på att förbjuda något alls och Björklund agerar under galgen. Men nyliberale Lööf framstår som både tondöv och verklighetsfrånvänd i en regering i akut behov av att revidera sin politik.

Det påminner faktiskt rätt mycket om fabeln skorpionen och grodan. Skorpionen och grodan ska korsa en å. Efter mycket funderande går grodan med på att simma över med skorpionen på ryggen det under villkoret att inte bli stucken. Skorpionen lovar högtidligt att inte göra det bara för att mitt över ån ändå sticka grodan.

– Din idiot ropar grodan argt, nu drunkar vi ju båda två!
– Jag är ledsen men det är min natur, svarar skorpionen.

Lösningen är alltid marsch högerut för Lööf och Timbrocentern vare sig det gäller riskkapitalbolag, platt skatt eller kissblöjor. Det är helt enkelt Centerpartiets nuvarande natur och ideologi. Och den ändrar man inte på så lätt.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden
Umeå