Novemberlåtar

 hostlov.jpg

FOTO: SCANPIX

November: bara ordet har sitt speciella sug. Adderar man sedan alla stämningar av melankoli och annat som förknippas med den här årstiden så är det inte undra på att låtskrivare sedan urminnes tider haft ett gott öga till november. Månadens första lista består av schyssta november-låtar och är resultat av en stunds research i den digra Spotify-katalogen. Låtarna finns också samlade i en spellista här nedan.

1. ”Late November” med Sandy Denny. Höstlövsbrun brittisk folkrock är för mig den givna musikaliska motsvarigheten till en novemberdag.

2. ”November nights” med Gram Parsons. Från samlingsskivan ”Another side of this life”, bestående av burkiga demoinspelningar från mitten av 60-talet. Innan det begav sig och innan Parsons hittat hem till countryn. Kuriosa: låten spelades in av Easy Rider-skådespelaren Peter Fonda och släpptes 1967. Lyssna och jämför här!

3.  ”Rose hip november” med Vashti Bunyan. Mer av samma slag som # 1. Från den tidlöst briljanta skivan ”Just another diamond day” som fyller 40 nästa år.

4. ”November” med Can. Från krautbandets sena sjuttiotal, när ett par britter från bluesrockcombon Traffic tagit plats i laguppställningen. Skönt bubbliga basgångar och dramatiskt, Santana-aktigt gitarrspel fångar känslan av att cykla i motvind och nollgradigt duggregn.

5.  ”Mr. November” med The National. Ett mindre utmejslat sound än på genombrottsskivan ”Boxer”. Men en ”Mr. November” ska naturligtvis vara en lite gråmulen indiefarbror, fattas bara annat.

6. ”November twilight” med Julie London. Från lättjazzsångerskan/aktrisens skönt enkelspåriga album ”Calendar Girl”, släppt 1956. En skiva där årets samtliga tolv månader finns representerade i låttitlarna. (På Spotify har man dock tjorvat till spårnamnen så ”November Twilight” kallas felaktigt för ”People who are born in May”.)

7. ”Minns i November” med Olle Ljungström. Jag bangade på att plocka med Guns ’n’ Roses såväl som Wyclef Jean och Laleh på listan. Men denna tolkning av ett gammalt örhänge passerade genom nålsögat. Även om det förstås är lite paradoxalt att originalet ”Try to remember” inte nämner månaden november en endaste gång …

Sjuan: November (Spotify-spellista) 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *