Fem promilles skillnad mellan blocken

Budget-2014-21-06.jpg (1048×1065)Ibland känns det som om att debatterna i kommunfullmäktige är ett spel för gallerierna. Igår var en sådan dag. Spiric (V) och Holmlund (S) anklagar Alliansen för ”högerpolitik”. Ågren (M) säger att  V/S är oansvariga. Men sanningen är att hela debatten är ett skådespel.

Skillnaden mellan de två huvudblocken i Umeå kommun är nämligen minimal. Av den totala nettobudgeten på nästan 6 miljarder skiljer 27,5 miljoner mellan budgetförslaget från Vänsterpartiet/Socialdemokraternas, å ena sidan, och Alliansen, å andra sidan. Detta är knappt fem promille (!)

Fem promille av ”högerpolitik”, eller fem promille av ”oansvar”. Fem promille att gnabbas om.

De 99,5 % som de båda huvudblocken är överens om innebär nedskärningar inom äldreomsorg, skola, barnomsorg, handikappomsorg, brandkåren, snöröjning och underhåll av fastigheter. De är också överens om kulturhuset på kajen och bygget av ett äventyrsbad mitt i stan. Detta innebär byggkostnader på hela 910 miljoner för kulturhuset(varav kommunen ska stå för hälften av kostnaden) och, med nuvarande kostnadskalkyl 398 miljoner för äventyrsbadet. (Denna kostnad kan dock öka.)

Mitt parti, Arbetarpartiet, presenterar en budget som skrotar skrytprojekten och därmed kan satsa på basverksamheterna – exempelvis personaltätheten inom skolan och omsorgerna. Därmed kan man säga att Arbetarpartiet ÄR den politiska oppositionen i Umeå – mot de båda huvudblock som blir allt mer lika varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *