Bilväg genom lasarettsparken?

Man upphör aldrig att förvånas vad gäller de lokala makthavarnas fullständiga brist på förståelse för Umeås kulturmiljöer.

Nu handlar det om sjukhusparken. I en översiktsplan, som ska beslutas om i kommunfullmäktige på måndag, föreslås att en bilväg ska dras rakt genom parken!!! I översiktsplanen definieras sjukhusparken inte ens som parkområde. Landstingsledningen vill dessutom riva den gamla lasarettsbyggnad som står intill parken.

Översiktsplanen är en enda motsägelse vad gäller parken. På sid 43 står det, helt riktigt, att Sjukhusparken “med de gamla byggnaderna från lasarettets första tid utgör en sammanhållen värdefull kulturhistorisk miljö, vilket borde beaktas vid planering av kompletterande bebyggelse.” På sid 40 står, också helt riktigt, att sjukhusparken är en unik “ lugn miljö och ger en känsla av avskiljdhet mitt i det omgivande bruset”. Jag kan lägga till att för mig är hotet mot sjukhusparken extra smärtsam. Jag växte upp i husen på Klintvägen. Parken var min lekplats under en stor del av barndomen. Här levde vi fan och fick bannor av grannarna. Här smet vi ner i lasarettets kulvertar och fick bannor av vaktmästarna.

Men nu hotas alltså parken av en bilväg. Och det vackra gamla lasarettet av rivning. Umeås makthavare förnekar sig inte. Maken till betongpolitiker – och betongbyggherrar – får man leta efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *